Project

Het effect van herformulering

In 2009 ging het parapluproject Herformulering Voedingsmiddelen van start. Binnen dit vierjarige project werkt Wageningen UR Food & Biobased Research samen met RIVM en TNO. Inmiddels is het eerste jaar voorbij. Een terugblik.

In het kader van het project worden diverse studies uitgevoerd. Van enkele daarvan worden de resultaten op korte termijn verwacht. Een voorbeeld hiervan een studie van 2009. Hierin is in ontbijtsessies onderzocht of consumenten minder zout in het brood gaan compenseren door andere, zoutere producten te gebruiken.
Ook een andere studie is gericht op de overstap naar minder zoute voedingsmiddelen. In 2010 hebben onderzoekers producten uit het Restaurant van de Toekomst vervangen door geherformuleerde producten met een lager zoutgehalte. Onderzocht wordt of het keuzegedrag van de reguliere lunchgebruikers is veranderd door de komst van zoutarme producten, bijvoorbeeld of zij zijn overgeschakeld op producten die niet in zout verlaagd zijn. En ook of de lunchgebruikers minder natrium binnen krijgen. Ook onderzoeken zij of de herformulering van producten gevolgen heeft voor het bezoekersaantal van het restaurant.

Contactpersoon: Anke Janssen, Senior onderzoeker Wageningen UR Food & Biobased Research