Quinoa in Wageningen

Dossier

Quinoa

Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor het ‘superfood’ quinoa, dat nu vooral geteeld wordt in Bolivia en de Peruaanse Andes. Wageningse onderzoekers werken sinds 1990 aan de ontwikkeling van nieuwe quinoarassen om te telen in Europa. Er wordt gekeken naar de beste manier van telen en ook de inhoud van quinoa wordt onderzocht om te achterhalen of het glutenvrije quinoa waardevolle inhoudsstoffen, zoals eiwitten bevat. De Nederlandse naam voor quinoa is gierstmelde.

Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om brood van te bakken of pap van te maken. De plant kan één tot drie meter hoog worden en de groeicyclus duurt 120 tot 160 dagen. Quinoa kan groeien in de koude, droge hooglanden van Zuid-Amerika en geeft een hoge opbrengst zonder dat het land er intensief voor bewerkt moet worden. Quinoa is resistent tegen nachtvorst en kan op een zeer arme bodem groeien.

FAQ - 10 vragen en antwoorden over de teelt van quinoa

Nieuws over quinoa-onderzoek

Publicaties

Web

Radio en tv