Project

Verduurzaming glastuinbouw met wereldwijde impact

De regio Greenport Westland-Oostland gaat excelleren op het gebied van duurzaamheid.

Zelfs voorop lopen in de wereld. Het grootste glastuinbouwgebied van Nederland kon een impuls gebruiken. Dit bracht een aantal gemeenten op het idee om binnen het programma Duurzaam Greenport Westland-Oostland (DGWO) spraakmakende innovaties te gaan realiseren. Een aantal is inmiddels gerealiseerd. Het kassengebied gaat water en energie op duurzame wijze grootschalig inzetten. Diverse grote kennisinstellingen zijn erbij betrokken. De resultaten zijn verrassend en bewijzen dat door het samenbrengen van verschillende disciplines veel te bereiken is richting een duurzame wereld. Maar daar blijft het niet bij want de bedrijvigheid in de regio krijgt eveneens een flinke impuls. Taskforce DGWO fungeert als aanjager.

Energie uit de natuur

Een van de projecten is Kassenwarmte Hoogeland. De kassencomplexen met beperkte ventilatiemogelijkheden fungeren in de zomer als zonnecollectoren. Het warmteoverschot wordt gebruikt om de nieuwe wijk Hoogeland, woongebied van 50 hectare met 1200 woningen, in de winter te verwarmen. Koude uit de woonwijk dient in de zomer weer voor het koelen van de kassen. Nergens in de wereld is een dergelijk duurzaam project opgestart.

Een ander project dat wereldwijd veel belangstelling geniet is Geothermie Westland. Heet water van 140 graden wordt uit diepere aardlagen opgepompt. Extra bijzonder is dat dit water op vier kilometer diepte zit. Het ontwerp van een speciaal transportnetwerk is een van de uitdagingen. De warmte is bestemd voor 475 woningen van de nieuwe wijk De Lier, 30 tuinbouwbedrijven in het Westland en de bedrijfshallen van FloraHollland.

Duurzaam water

Delft Blue Water is een project dat opmerkelijk is door haar enorme schaalgrootte. De afvalzuiveringsinstallatie AWZI voert momenteel gezuiverd water af naar de Noordzee. Dit water willen de onderzoekers gaan inzetten voor het gebied Delfland. Met name als gietwater voor de glastuinbouw.

Een staaltje watermanagement. Zo wordt het project Waalblok getypeerd. In het gebied tussen Monster en ’s-Gravenzande is een waterberging onder de kassen geïnstalleerd. Hier komen een aantal processen samen. Het bufferen van afvalwater, het bereiden door zuivering en het begieten van teelten. Het project draagt eveneens bij aan het tegengaan van wateroverlast waar het Westland meerdere jaren mee te maken heeft gehad.

Taskforce als aanjager

De Greenport Westland-Oostland is een omvangrijk cluster van glastuinbouwbedrijven, toeleveranciers en afnemers, logistieke bedrijven, kennis- en onderzoeksinstellingen en advies- en dienstenbureaus. Taskforce Duurzame Greenport Westland-Oostland fungeert vooral als aanjager van innovaties. Ook biedt zij een platform voor kennisuitwisseling. Daarbij gaat het om vernieuwende duurzame projecten in de tuinbouwregio Westland-Oostland. Een belangrijke rol binnen de programma’s speelt de uitwisseling van specialistische kennis, hoofdzakelijk ingebracht door het TNO, TU Delft en Wageningen UR (University & Research centre).

Kennisverspreiding

Dankzij de participatie van Wageningen UR is sprake van een goede ontsluiting van de kenniscomponent. Wageningen UR beschikt over kanalen en technieken om kennis breed in de markt te verspreiden. Denk daarbij ook aan de organisatie van open dagen, excursies en seminars voor de glastuinbouwsector. Onlangs heeft Wageningen UR het initiatief genomen voor een nieuw duurzaamheidsproject. Het gaat hier over het toepassen van nieuwe technieken, afkomstig van andere sectoren, in de waterzuivering in Bleiswijk.