Voeding en sport

Voeding is erg belangrijk voor (top)sporters. (Voedings)fysiologen bestuderen waar de grenzen van het menselijk lichaam liggen. Zij geven ook adviezen over het verleggen van deze grenzen. Zeker voor belangrijke internationale toernooien willen sporters hun grenzen net iets verder leggen. Goed uitgebalanceerde voeding is hierbij zeker van belang.

Voor ieder mens is het belangrijk voldoende nutriƫnten en vocht binnen te krijgen, maar voor sporters nog net iets belangrijker. Verschillende sporten belasten het lichaam op verschillende manieren. (Top)sporters houden hier rekening mee in hun voedings(supplementen)keuze. Krachtsporters willen hun spiermassa en de hieraan verbonden kracht vergroten; duursporters vinden hun uithoudingsvermogen belangrijker. Ook voor mensen die willen afvallen is een combinatie van juiste voeding en beweging erg belangrijk.

Invalshoeken

Hoeveel extra energie en voedingsstoffen gebruiken we tijdens inspanning?

Meet energieverbruik en hartslagfrequentie tijdens rust, middelmatige en intensieve inspanning bij getrainde en ongetrainde proefpersonen. In fitnesszalen is de juiste apparatuur hier meestal wel voor aanwezig.

Bereken het extra energieverbruik tijdens inspanning met behulp van de gegevens over het energieverbruik tijdens verschillende maten van inspanning. Hoeveel handjes chips of flesjes sportdrank zijn dat? Daarnaast kun je ook vaststellen wie het grootste energieverbruik tijdens een bepaalde inspanning heeft, de getrainde of ongetrainde proefpersonen.

Hoeveel vocht verlies je tijdens een zware inspanning en wat zijn de gevolgen hiervan?

Vocht is belangrijk voor het prestatievermogen van een sporter. Een vochtafname van 2% kan al leiden tot een verminderde prestatie; dit is tevens het punt waarop de sporter dorst krijgt.

Bepaal het procentuele vochtverbruik tijdens zware inspanning. Bepaal hiervoor het gewicht voor en na de inspanning. Een gewichtsafname van 1 kilo staat voor een vochtverlies van 1 liter. Als het goed is kom je uit op een vocht verlies van ongeveer 1-1.5 liter per uur. Omdat dit een vrij grove manier is om het vochtverbruik te meten, is het verstandig meer metingen te doen en hier het gemiddelde van te nemen.

Doe een literatuurstudie naar de gevolgen van vochtafname op het lichaam.

Is er verschil in voedingsbehoefte, eetpatroon en het gebruik van voedingssupplementen tussen top- en amateursporters? En tussen duur- en krachtsporters?

Interview enkele top- en amateursporters over hun eetgewoontes. Vraag ook naar aanpassingen in het voedingspatroon voor, tijdens of na een wedstrijd. Om een beeld te krijgen van het verschil tussen kracht- en duursporters kun je bijvoorbeeld een marathonloper en een fitnesser interviewen. Vergelijk de antwoorden met elkaar.

Pas op: houd er met je vragen rekening mee dat het gebruik van voedingssupplementen een gevoelig onderwerp is voor veel topsporters.

Is je energie-inname in balans met je energieverbruik?

Maak een overzicht van wat je gedurende drie dagen doet en hoeveel energie de verschillende activiteiten ongeveer kosten. Houd voor dezelfde 3 dagen bij wat je eet en bereken hoeveel energie je hiermee binnenkrijgt. Gebruik deze gegevens om een energiebalans op te maken. Hoeveel energie heb je in totaal ingenomen? En hoeveel heb je verbruikt?

Stimulerende middelen bij topsport: waar ligt de grens?

Doe een literatuuronderzoek naar het gebruik van stimulerende middelen bij topsporters. Welke middelen bestaan er? Welke daarvan zijn toegestaan en welke zijn illegaal? Waarom zijn bepaalde middelen verboden?

Formuleer je eigen standpunt over waar volgens jou de grenzen liggen voor het gebruik van stimulerende middelen bij topsporters.