Wereldwijde aandacht voor Wageningen University spin-offbedrijf Plant-e

6 mei 2013

Toen Nederland massaal op tv de troonwisseling volgde, bracht het internationale persbureau Associated Press een filmpje in omloop over het opwekken van elektriciteit uit planten. De video was al tegen het einde van 2012 opgenomen aan Wageningen University toen een van de oprichters van het bedrijf Plant–e, Marjolein Helder, promoveerde.

De AP-video is te bekijken in vijf talen: het Engels, Frans, Spaans, Portugees en Italiaans en toont het principe van het opwekken van stroom via bacteriën die zich aan plantenwortels hechten. Ook laten de beelden de proefopstellingen zien en een gadget met een wereldbol die draait op plantenenergie. Het filmpje leverde de Plant-e-oprichters Marjolein Helder en David Strik veel reacties op. “Ik zag in de mailbox en de bedrijfsfacebook tientallen berichten binnenkomen, maar wist eerst niet wat de aanleiding daarvan was”, vertelt Marjolein Helder. “Pas toen bleek dat AP de filmpjes in diverse talen voice overs verspreid had”.

Crowd funding

De verbreiding van de groene boodschap komt op een goed moment, want de jonge ondernemers van Plant-e proberen het demonstratiemodel met de draaiende wereldbol verder te ontwikkelen en zoeken daarbij financiering via crowd funding. Daarbij kan het publiek een bedrag doneren om de onderzoeks- en ontwikkelingskosten te dekken. Het streefbedrag is een ton. “We hebben inmiddels achttienduizend euro binnen,” zegt Marjolein Helder verheugd.

Eerder dit jaar is Plant-e toegelaten tot het Climate-KIC acceleration program, een programma om startende ondernemers met een business-idee te helpen als hun idee bijdraagt aan een beter klimaat. Toelating tot het programma betekent dat Plant-e financieel gesteund wordt door Climate-KIC, toegang krijgt tot masterclasses door heel Europa en een coach krijgt bij het verder ontwikkelen van het businessplan.