Project

Drones om de gezondheid van wilde dieren te monitoren

Het hoofddoel van dit onderzoek is het uitrusten van drones met verschillende sensoren die het monitoren van de lichamelijke conditie van dieren moeten verbeteren. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van warmtebeeldtechniek om de gezondheid en lichamelijke conditie van wilde dieren te beoordelen.

Het bepalen van de gezondheid en lichamelijke conditie van wilde dieren is in het verleden altijd een grote opgave geweest, zeker in het geval van automatische metingen. Het bewegen van de dieren maakt het moeilijk om 360-gradenfoto’s voor 3D-modellen te maken. Daarnaast kan het lastig zijn onderscheid te maken tussen de dieren en de achtergrond (vegetatie en dergelijke).

Recentelijk zijn er onbemande luchtvaartuigen, beter bekend als drones, ingezet om driedimensionale weergaven van vee te creëren om lichamelijke eigenschappen af te kunnen lezen. Dit wordt gedaan met behulp van puntenwolkdata die door middel van technieken als 3D-fotogrammetrie (een methode voor het maken van 3D-modellen op basis van foto’s) en LiDAR-technologie (Light DEtection and Ranging or Laser Imaging Detection and Ranging) verkregen worden.

Toepassing en veldwerk

In dit NLAS-sensorproject gebruiken de onderzoekers meerdere drones met verschillende sensors, zoals RGB-camera’s en LiDAR, om 3D-puntenwolken van wilde dieren te creëren (dit was de eerste uitdaging).

Er wordt gebruik gemaakt van warmtebeeldtechniek en Machine Learning segmentation-modellen op basis van Convulutional Neural Nets zodat de sensors de dieren kunnen onderscheiden van driedimensionale achtergrondelementen, zoals duinen en planten (dit was de tweede uitdaging).

De sensor en de software worden op grijze zeehonden getest. Tijdens het paarseizoen komen meer dan 2000 grijze zeehonden samen op het eiland Richel tussen Vlieland en Terschelling. Deze grijze zeehonden zijn relatief rustig, waardoor het mogelijk is om meerdere foto’s vanuit verschillende hoeken te nemen zonder dat het dier beweegt. Hierdoor kunnen de voornaamste obstakels van voorgaande onderzoeken vermeden worden.

In dit project werken de onderzoekers van WUR samen met Aeria.

Voortgang (april 2024)

Het veldwerk op Richel is met succes uitgevoerd. Een “pipeline” voor het bepalen van lichaamsvolume is in de maak en vordert gestaag. Het plan is daarnaast om in juni bij Ecomare op Texel de methode te valideren.