Groenland

Na twee en een halve maand was het dan eindelijk de dag waarop ik gewacht had: 16 maart, excursie naar Groenland! Wat betekend dat ik 2,5 week samen met 20 andere studenten op een vissersboot langs de kust van Groenland zal varen om onderzoek te doen naar zeehonden voor het vak Arctic Biology. Het enige probleem was dat ik nog nooit met een boot de oceaan over ben gevaren, of dat ik überhaupt nog nooit de zee op ben gegaan op een boot. Ik had enkel een paar keer op een pondje gezeten of op een kleine motorboot sloten over gevaren. Dit resulteerde dan ook in behoorlijk zeeziek zijn de eerste twee dagen.

Ik dacht dat ik het wel aan zou kunnen maar als je continu het gevoel hebt dat je in een lift zit die op en neer blijft gaan en maar niet stopt, dan wordt dat toch op een gegeven moment teveel voor je maag. Maar gelukkig went alles, dus na twee dagen was dit geen probleem meer. Nog twee dagen later zaten we met onze boot in het ijs en hadden we geen golven meer.

De eerste dag in het ijs zagen we meteen al zeehonden en omdat maart de maand is waarin de zeehondjes geboren worden zagen we vooral veel moeders met hun pups. Er zijn twee soorten zeehonden: De harp seal en de hooded seal (in Nederlands: Zadelrob en Klapmuts). De harp seal is niet zo beschermend over haar pup als de hooded seal. Dus toen we een harp seal wilden vangen, moesten we net geluk hebben dat het een dappere moeder was die bij haar pup bleef, zodat als we de pup vingen we ook de moeder konden vangen. Gelukkig hadden we de eerste dag meteen al succes en konden we dissectie uitvoeren op een lacterende harp seal. Dit betekend dat we de zeehond open maken en zowat elk orgaan bestuderen dat de zeehond heeft, zelfs de hersenen en de zintuigen op de kop. Daarnaast bepalen we ook wat bloedwaarden.

De tweede dag hebben we de hele dag rondgevaren richting het noorden op zoek naar zeehonden, helaas zonder succes. De derde dag was wel weer succesvol. En zo zijn we de rest van de dagen rond blijven varen, terwijl wij dissectie uitvoerden, waardes maten en verslagen schreven. Soms was het hard werken, maar er was ook genoeg tijd om te relaxen en films te kijken. Er was één dag, dat het erg zonnig was en we midden in het 'broedgebied' van de zeehonden zaten, er waren tientallen zeehonden om ons heen die lekker lagen te luieren in de zon. Het is echt heel erg mooi om die zeehonden in hun natuurlijke omgeving te zien, waar ze kunnen gaan en staan waar ze willen.

De zonsverduistering was ook een bijzondere ervaring, hoewel het maar een verduistering van 97 % was. Het eten op de boot was ook erg lekker en we hadden bijna elke dag taart. Een dag mochten we allemaal tegelijk het ijs op om een groepsfoto te maken (zie foto). Ook zijn we nog langs het eiland Jan Mayen gevaren wat dicht bij Groenland ligt. Wat een mooi eiland is dat, met een vulkaan en gletsjers! Op de terugweg hadden we nauwelijks golven, dus voelde ik me gewoon goed.

Toen we terugkwamen was het 1 april en dan hebben de Noren een week paasvakantie waarin ze allemaal de bergen in trekken om in een hut te overnachten met hun families. Kortom in Tromsø was het erg stil en alle winkels waren dicht. Dus ben ik met wat huisgenoten en vrienden ook een klein tochtje wezen maken en hebben we overnacht in een tent terwijl het buiten -5 graden was. Erg koud, maar wel een hele mooie ervaring! We zaten in een groot berg dal en konden een mooi fjord zien en wilde rendieren. Maar als je dan thuis komt na zo'n koude nacht, waardeer je de luxe van een warm huis en een lekker bed weer wat meer.

Ondertussen worden de dagen hier al een stuk langer en is het noorderlicht nauwelijks meer zichtbaar. Nu heb ik nog een week colleges en daarna ga ik met mijn andere vakken (Marine Ecology en Ocean Climate) van 13 tot 19 april weer varen! Zelfde boot, maar dit keer naar de Lofoten (groep eilanden langs de Noorse kust). Dit keer schijnt het wel wat harder werken te worden, met shifts van 6 uur, dus 6 uur werken en dan 6 uur eten en slapen, dan weer 6 uur werken en dan weer 6 uur eten en slapen. Dat zal wel even wennen worden...