PhD defence

Voorbehandeling met pulserende elektrische velden voor het drogen van levende bacteriën

PhD candidate EMJ (Evelien) Vaessen MSc
Promoter dr.ir. MAI (Maarten) Schutyser
Co-promoter dr.ir. MW (Heidy) den Besten
Organisation Wageningen University, Food Process Engineering
Date

星期一 12 十月 2020 13:30 until 15:00

Venue Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

Samenvatting:

Bacteriën worden veel gebruikt in de voedingsindustrie als startcultuur voor fermentatieprocessen of als probiotica supplementen. De houdbaarheid van deze bacterieculturen wordt verlengd als ze bewaard worden in poedervorm. Tijdens het droogproces vindt aanzienlijke inactivatie plaats van deze bacterieculturen door thermische en dehydratatie stress die ze ondervinden. In deze thesis hebben we gefocust op een voorbehandeling om de overleving van de bacteriën tijdens het droogproces te verhogen. We hebben laten zien dat een voorbehandeling met pulserende elektrische velden (PEF) resulteert in verhoogde intracellulaire concentraties van beschermende moleculen. PEF behandeling leidt tot permeabilisatie van het celmembraan waardoor beschermende moleculen in het medium de cel in kunnen diffunderen. Ook hebben we laten zien dat deze PEF voorbehandeling kan resulteren in een betere overleving van bacteriën tijdens het drogen wanneer de bacteriën werden gedroogd in opgelost melkpoeder. Uiteindelijk kunnen deze inzichten helpen om droogprocessen te ontwikkelen die leiden tot een hogere overleving van bacteriën.