Nieuws

Een nieuwe podcast verkent meer, minder, helemaal geen vlees, of alternatieven

Gepubliceerd op
5 juni 2023

Zijn onze keuzes in de supermarkt gebaseerd op feiten, waarden en gewoontes of simpelweg op wat goed voelt? TABLE, een platform van drie Europese universiteiten, waaronder Wageningen University and Research (WUR), lanceert een podcast met een holistische kijk op de toekomst van vlees. In de podcast worden vier zeer verschillende toekomstscenario's onderzocht. Het doel is een breder perspectief te schetsen in het gepolariseerde debat over vlees en weloverwogen beslissingen mogelijk te maken.

De vraag of we vlees moeten eten - en welk vlees en hoeveel - is een zeer actuele, gevoelige en bepalende vraag, niet in de laatste plaats vanuit een klimaat- en duurzaamheidsperspectief. We weten dat ons huidige voedselsysteem moet veranderen, maar hoe? Het debat over deze kwestie raakt vaak gepolariseerd en stagneert, in plaats van dat het genuanceerd en responsief is.

Om meer inzicht te creëren in alle verschillende perspectieven die er zijn voor de toekomst van vlees, laat de podcast Meat: The Four Futures meer dan dertig stemmen uit tien landen over de hele wereld horen. Het streven is om een gemeenschappelijke basis te vinden, het verschil tussen feiten en waarden vast te stellen en luisteraars de kans te geven om betere luisteraars te worden. Meat: The Four Futures zal tot aan de zomer één aflevering per week uitbrengen.

Hoe ziet Lars Appelqvist, de CEO van Scandinavisch vleesbedrijf HKScan, de toekomst van vlees? Welke alternatieve eiwitten stelt Nicole Rocque, innovatiespecialist bij het Good Food Institute in India, voor? Is duurzame landbouw zonder dieren mogelijk, of moeten ook zij een plaats krijgen in de toekomst? Is vlees een onovertroffen voedingsbron of is het een voedingsmiddel waarvan de mensheid na millennia afstand kan nemen?

Drie universiteiten verkennen de toekomst van vlees

Meat-the-4-futures.jpg

Meat: The Four Futures is een op wetenschap gebaseerd gesprek over vleesconsumptie en vleesproductie, geproduceerd door TABLE, een samenwerkingsverband tussen de drie universiteiten Wageningen University & Research (WUR), de Universiteit van Oxford en de Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen SLU.

De vier toekomstscenario's die worden onderzocht zijn:

  • Efficiënt vlees 2.0 - de enige manier om miljarden te voeden of de bron van alle problemen in onze samenleving?
  • Plantaardig ‘geen vlees’ - planeetvriendelijk eten of tegennatuurlijk?
  • Alternatief ‘vlees’ – een utopische evolutie of dystopische science fiction?
  • Minder vlees - gunstig op alle fronten voor mens, dier en planeet of elitair en onrealistisch?

Interactie met luisteraars

Meat: The Four Futures draait niet om het communiceren van hoe de toekomst eruit zou moeten zien - de podcast nodigt luisteraars uit om zichzelf in de beschreven toekomsten te zien en hun eigen ideeën hierover bij te dragen. Luisteraars kunnen geluidsopnames met hun mening insturen voor de laatste aflevering en meedoen aan een normen-en-waardenquiz om te kijken welke toekomst bij hen past. Bij het project hoort ook een digitaal dialoogplatform op de website van TABLE. Daar kunnen meningen en vragen worden besproken en is ruimte voor verdere discussie.

Luisteraars kunnen de podcast beluisteren en volgen via hun favoriete podcastplatform.


TABLE is een wereldwijd platform voor kennissynthese, voor reflecterend, kritisch denken en voor een inclusieve dialoog in debatten over de toekomst van voedsel.