Nieuws

Hester Biemans ontvangt ERC-beurs voor onderzoek naar voedselzekerheid rondom de Himalaya

Published on
24 november 2023

Hester Biemans, onderzoeker gespecialiseerd in Water en Voedselzekerheid aan Wageningen University & Research, ontvangt een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro voor haar onderzoek naar water- en voedselzekerheid in Azië.

In de hoge bergen van Azië, ook wel de Derde Pool genoemd, liggen enorme hoeveelheden ijs en sneeuw opgeslagen. Het smeltwater uit deze bergen voedt 12 grote rivieren die door 16 landen stromen. De stroomgebieden van deze rivieren, waar gezamenlijk bijna 2 miljard mensen wonen en waarin zeer grote irrigatiesystemen liggen, vormen samen een van de belangrijkste voedselproducerende regio's ter wereld.

Het project van Hester Biemans, "3POLE2SEA", richt zich op deze voedselproducerende gebieden. Met het project wil ze beter begrijpen wat de effecten zijn van het snelle smelten van ijs en sneeuw in de bergen op mensen en voedselproductie stroomafwaarts.

Hester Biemans
Hester Biemans

Water volgen van gletsjers naar beneden

“Er is de laatste tijd veel aandacht geweest voor het snelle smelten van de gletsjers en sneeuw in de Himalaya en de gevolgen van klimaatverandering in de bergen. Maar we weten verrassend weinig van de enorme impact die dit afsmelten zal hebben op de voedselproductie in de regio’s die gevoed worden door dit bergwater. Waar, wanneer en hoeveel zal de voedselproductie in de landbouwgebieden benedenstrooms worden beïnvloed door deze veranderingen? En welke mogelijkheden zijn er om hierop aan te passen? Dit is een groot gat in onze huidige kennis”, aldus Biemans.

Het onderzoek volgt hoe water van de gletsjers uiteindelijk terechtkomt in geïrrigeerde velden en hoe 12 verschillende stroomgebieden afhankelijk zijn van bergwater en andere watervoorraden. Biemans zal een nieuwe methode ontwikkelen om te analyseren hoe klimaatverandering en veranderende patronen in smeltwater de verbinding tussen de bergen en regio’s benedenstrooms zullen beïnvloeden. Het uiteindelijke doel is om deze kennis te gebruiken voor het ontwerpen van zogenaamde aanpassingsstrategieën, waarmee schade aan gewassen door toenemende watertekorten of overstromingen kan worden voorkomen.

De ERC Consolidator Grant benadrukt de toegevoegde waarde van de integrale en multidisciplinaire aanpak van Hester Biemans, die nodig is om ons begrip van de complexe relatie tussen de veranderingen in de Himalaya, de beschikbaarheid van water en de voedselproductie benedenstrooms vooruit te helpen.

Over de European Research Council (ERC)

Opgericht door de Europese Unie in 2007, is de ERC een vooraanstaande Europese financieringsorganisatie voor uitstekend grensverleggend onderzoek. Het ondersteunt creatieve onderzoekers van elke nationaliteit en leeftijd, en bevordert projecten in diverse disciplines in heel Europa. Biemans heeft een van de 308 beurzen veiliggesteld die dit jaar zijn toegekend. Deze financiering, een essentieel onderdeel van het Horizon Europe-programma van de EU, ondersteunt onderzoekers bij het consolideren van hun onafhankelijke onderzoeksteams.