Nieuws

Daan Swarts benoemd tot EMBO Young Investigator

Gepubliceerd op
23 november 2022

Biochemicus Daan Swarts is benoemd tot EMBO Young Investigator en behoort daarmee tot een groep veelbelovende, jonge wetenschappers binnen de moleculaire biologie. Dat maakte organisatie EMBO gister bekend. Samen met 23 andere jonge onderzoekers ontvangt Swarts vier jaar lang financiële steun, hulpmiddelen en andere ondersteuning om zich verder te vestigen als leider in het veld.

De groep van Swarts doet onderzoek naar het immuunsysteem van bacteriën en heeft volgens organisatie EMBO (European Molecular Biology Organization) potentie om grote impact in het veld te maken. Daarom benoemde de organisatie Swarts voor de komende vier jaar tot Young Investigator en ontvangt zijn groep 15 duizend euro, met de mogelijkheid om elk jaar 10 duizend euro extra aan te vragen. Dat geld mag Swarts spenderen op een manier die hij zelf nuttig vindt. Bovendien krijgt hij toegang tot een groot netwerk van wetenschappers en extra faciliteiten.

Deeltjesversneller

De faciliteiten die Swarts’ interesse wekken zijn de deeltjesversnellers in Grenoble en Hamburg. Daarmee kan hij digitaal 3D-afbeeldingen maken van de bouwstenen (eiwitten) van afweersystemen in bacteriën, om ze zo beter te begrijpen. Zijn bevindingen kan hij straks eenvoudig met collega-wetenschappers bespreken, want als Young Investigator mag hij deelnemen aan bijeenkomsten van EMBO. “Het EMBO Young Investigator Programme is een soort netwerkbeurs waarbij je als jonge onderzoeker je zichtbaarheid vergroot en een breder netwerk opbouwt”, aldus Swarts.

Cursussen en netwerken

Met het geld van EMBO wil de biochemicus wetenschappers in Wageningen uitnodigen om hun werk te presenteren en ideeën uit te wisselen. Een retraite met de groep voor teambuilding en wetenschappelijke discussies ziet Swarts ook wel zitten. “Ik zou het mooi vinden om tijdens die retraite carrièreperspectieven te bespreken en daarvoor bijvoorbeeld ook onderzoekers uit te nodigen die buiten de academische wereld werken”.

Daarnaast wil Swarts zichzelf verder ontwikkelen als groepsleider door een leiderschapstraining te volgen die EMBO aanbiedt. “Jaren geleden heb ik leiderschapscursussen gevolgd, maar nu zit ik in een heel andere fase van mijn carrière, waarbij ik een groep onderzoekers aanstuur”, zegt Swarts. Ook andere wetenschappers uit het team krijgen de mogelijkheid om cursussen te volgen.

Wat de komende vier jaar precies brengen gaat voor de kersverse EMBO Young Investigator Swarts? “Het is nog even afwachten, maar ik hoop me vooral verder te vestigen als leider in het veld en ik kijk ernaar uit om andere EMBO-leden te ontmoeten en door hen geïnspireerd te raken”, aldus Swarts.

EMBO