Nieuws

WUR benoemt professoren Farming Systems Ecology en Arbovirologie en Medische Biotechnologie

article_published_on_label
1 december 2023

Wetenschappers Hannah van Zanten en Gorben Pijlman zijn benoemd tot hoogleraar aan Wageningen University & Research. Met hun onderzoeken dragen ze bij aan de wereldwijde voedselzekerheid, een toekomstbestendige planeet en de gezondheid van mensen.

Hannah van Zanten

Hannah van Zanten is benoemd tot persoonlijk hoogleraar aan de leerstoel Farming Systems Ecology Group. Ze streeft ernaar om bij te dragen aan de ontwikkeling van verbeterde, toekomstbestendige voedselsystemen. “Ons huidige systeem is onhoudbaar, het put de natuurlijke hulpbronnen van de aarde uit. Hierdoor komt de wereldwijde voedselzekerheid voor toekomstige generaties ernstig in gevaar”, aldus Van Zanten.

Hannah van Zanten (Foto: Guy Ackermans)
Hannah van Zanten (Foto: Guy Ackermans)

Ze constateert dat het een mondiale uitdaging is om gezonde voeding beschikbaar te maken voor iedereen en tegelijkertijd de gezondheid van de planeet te beschermen. “Er zijn veel verschillende oplossingen, zoals andere eetpatronen, afvalvermindering en verbeterde productiemethoden. Door dit soort oplossingen te combineren, kunnen de huidige complexe problemen worden aangepakt”, legt Van Zanten uit. Haar leerstoel onderzoekt welke combinaties leiden tot succesvolle voedselsystemen voor de toekomst, waarin er voldoende voedsel is voor iedereen, zonder dat er roofbouw op de aarde wordt gepleegd.

Richard Harrison, directeur van de Plant Sciences Group: "Ik ben erg blij met haar benoeming tot persoonlijk hoogleraar hier aan de WUR. Hannah's toewijding aan het ontwikkelen van verbeterde voedselsystemen is een cruciale stap op weg naar wereldwijde voedselzekerheid en een gezonde planeet. De multidisciplinaire aanpak van haar team draagt bij aan het bereiken van deze doelen. Ik kijk uit naar de impact die ze in haar nieuwe rol zal hebben, zowel intern als extern."

Gorben Pijlman

Gorben Pijlman is benoemd tot persoonlijk hoogleraar Arbovirologie en Medische Biotechnologie. Pijlman is gespecialiseerd in infectieziekten bij mens en dier. In het bijzonder heeft hij een fascinatie voor arbovirussen. Dat zijn virussen die verspreid worden door bloedzuigende steekmuggen en teken. “Ik krijg energie van het bestuderen van ingewikkelde biologische puzzels.”

Gorben Pijlman at work in the lab (Foto: Eric Scholten)
Gorben Pijlman at work in the lab (Foto: Eric Scholten)

Al meer dan 10 jaar doet Pijlman samen met een team van studenten, analisten en promovendi onderzoek naar het westnijl- en het zikavirus. Het doel is om te ontdekken hoe deze virussen worden overgedragen door een muggenbeet. Naast fundamenteel onderzoek richt Pijlman zich op biotechnologische toepassingen. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van vaccins, waaronder zelf-vermeerderende mRNA-vaccins en krachtige vaccins op basis van nanodeeltjes. Pijlman licht toe: "Onze focus ligt op het creëren van innovatieve vaccins met minder bijwerkingen en een effectieve bescherming.”

"Gorbens expertise en passie voor infectieziekten zijn van onschatbare waarde”, aldus Richard Harrison. “Met zijn benoeming tot persoonlijk hoogleraar krijgt het vakgebied van arbovirussen en vaccinontwikkeling, cruciaal voor Global One Health, meer aandacht in Wageningen. Zijn bijdrage aan het onderwijs heeft ook een grote impact op onze studenten, door hen toe te rusten met fundamentele kennis op het gebied van moleculaire virologie en biotechnologie. Ik ben benieuwd hoe dit belangrijke onderzoeksveld zich door deze benoeming verder zal ontwikkelen.”