Alumnus testimonial

Bernd Kanis - alumnus master Levensmiddelentechnologie

Tijdens de master Food Technology deed Bernd Kanis een onderzoeksstage bij Mars. Na zijn studie kon hij hier aan de slag als procestechnoloog. Hij vertelt over zijn stage en baan.

Mijn studie vond ik erg leuk, maar mede door al het reizen kwam ik erachter dat werken ook wel erg leuk kan zijn!

Carrière

Al tijdens zijn master Food Technology wist Bernd Kanis dat hij het bedrijfsleven in wilde. Hij koos de specialisatie Product and Process design, omdat hij daarin het meeste zijn eigen weg in kon gaan en zich kon toespitsen op het bedrijfsleven. Zo heeft Bernd een minor Bedrijfskunde gedaan en een half jaar in het buitenland vakken gevolgd. Zijn stage deed hij bij een onderzoeksafdeling bij Mars. "Ik onderzocht het vloeigedrag van karamel wat in veel chocoladereepjes zit. Ik heb telkens karamel gemaakt op verschillende manieren en daar allerlei metingen aan gedaan. Daarna ontwikkelde ik een theorie en dan testte ik die bij mijn collega's. Dus mijn stage was echt een mix tussen labwerk en met mensen praten. Ik vond het erg leuk op mijn stageplek en mijn werk bleek Mars ook wel goed te bevallen. Na mijn stage kon ik bij verschillende teams terecht. Uiteindelijk ben ik als procestechnoloog begonnen."

Baan

"Ik heb de eerste 2 jaar aan Snickers gewerkt. De pinda’s die erin zitten moeten een bepaalde smaak hebben en moeten tegen vochtmigratie kunnen. In gebakken pinda’s zit namelijk 1-2% vocht en in karamel zit 11-12% vocht. Dus als Snickers te lang in de winkel liggen, zal het vocht uit de karamel naar de pinda migreren. Daar wordt de pinda zompig van en dat wil je niet. Dus ik keek naar hoe je een pinda moet bakken, opdat hij zo lang mogelijk knapperig blijft. Met de hulp van collega's  over de hele wereld heb ik het bakproces geoptimaliseerd en gestandaardiseerd. Daarvoor heb ik de hele wereld over gereisd! Ik was blij dat ik al veel ervaring had gekregen met groepswerk tijdens mijn master Food Technology, want ik kwam het dus gelijk al veel tegen bij mijn baan.

Toen ik dat net af had, vertelde mijn baas dat er in China een fabriek werd gebouwd die binnen een jaar af moest zijn. Hij vroeg of ik in het projectteam daarvan wilde zitten en dat deed ik. Ik moest elke dag bellen en mailen met China en al hun vragen uitzoeken. Vervolgens werd ik gevraagd of ik er niet naartoe wilde, om de lijn te bouwen waar de pinda’s gebakken worden en Snickers in het algemeen. Toen heb ik 2,5 maand in een stad in de buurt van Shanghai gezeten, waar 800 man op 1 km2 met de fabriek bezig waren. Dat was erg indrukwekkend. Ik zorgde voor de onderlinge communicatie tussen het Chinese projectteam en mijn Europese collega's bij Mars. Later kreeg ik een meer coördinerende functie. Vaak moesten dingen op een bepaalde manier gebeuren. Door mijn universitaire achtergrond wist ik wist hoe ik opdrachten goed kon uitleggen en onderbouwen."

Nu is Bernd bezig met Twixen. "Elk jaar worden er meer dan 700 miljoen Twixen gemaakt. Zo snel Twixen worden gemaakt, zo snel moeten ze verpakt worden. Ik moet nu nieuwe machines installeren die dat het efficiëntste kunnen. Zodoende ben ik op dit moment meer met werktuigkunde bezig dan met levensmiddelentechnologie, maar de overgang is geleidelijk gegaan.

Mijn verantwoordelijkheidsgebied was vanaf het begin dus al gelijk op internationaal gebied. Ik vond dat eerst een beetje veel, maar het is me toch gelukt. Mijn studie vond ik erg leuk, maar mede door al het reizen kwam ik erachter dat werken ook wel erg leuk kan zijn!"