News

Wageningse wetenschapper Dolf Weijers KNAW-lid

Published on
April 28, 2021

Hoogleraar Biochemie Dolf Weijers van Wageningen University & Research (WUR) wordt lid van de KNAW. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) bekend gemaakt. KNAW-leden zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines. Ze worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties.

Hoe slagen cellen erin samen een goed functionerend meercellig organisme te vormen? Dit soort fundamentele vragen onderzoekt Dolf Weijers aan de hand van plantenembryo’s. Door biochemie, genetische celbiologie en evolutionaire biologie te combineren heeft hij belangrijke moleculaire mechanismen opgehelderd, die het gedrag van cellen verklaren.

Onderzoeker én docent

Naast een gedreven onderzoeker is hij ook een geliefd docent. Ook zet hij zich enthousiast in om de kwaliteit van het wetenschappelijk landschap te verbeteren. Zo heeft hij het Wetenschapscafé Wageningen en de Wageningen Young Academy opgezet en is hij een bezield lid van bestuurlijke commissies in binnen- en buitenland.

Lidmaatschap voor het leven

De KNAW heeft in totaal ongeveer 550 leden. Als je eenmaal gekozen bent door de KNAW, heb je een lidmaatschap voor het leven. In totaal treden drieëntwintig nieuwe leden toe tot de KNAW, waaronder drie buitenlandse. Op maandag 13 september worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.