News

Hoe geef ik mijn kind hoop voor de toekomst?

Published on
April 12, 2021

Wat zeg je tegen kinderen die somber zijn over de toekomst, de aarde, racisme en het overspannen schoolsysteem? Arjen Wals beantwoordt deze NRC lezersvraag over duurzaamheid en opvoeding in de rubriek 'Opgevoed' van Annemiek Lecraire, die wekelijks verschijnt in het NRC.

Afgelopen week was de vraag van een moeder: "Mijn dochter van bijna 18 is zó somber over de toekomst, zeker net na de verkiezingen. Ze maakt zich grote zorgen om de aarde, om racisme, om het overspannen schoolsysteem, en ze vindt het heel erg dat er nu na de verkiezingen niets echt verandert. Ze noemt dit elke dag aan tafel en ligt er wakker van. Ik wil haar graag hoop geven, maar ik weet ook dat verandering langzaam gaat. Ze zegt dat het haar zo frustreert dat ze in haar eentje niks kan doen, en dat ze wel in deze wereld moet leven. Wat antwoord ik daarop?”

Lees hier het antwoord van Arjen Wals, hoogleraar Transformatief leren voor sociaal- ecologische duurzaamheid en Susan Bögels, hoogleraar Family Mental Health aan de UVA: NRC: Hoe geef ik mijn dochter hoop?