Documentaireserie 'Marine Life' over Caraïbisch gebied op National Geographic Channel met IMARES-onderzoek

Documentaireserie 'Marine Life' over Caraïbisch gebied op National Geographic Channel

In een aflevering van de nieuwe documentaireserie van National Geographic Channel over het Caraïbisch gebied, laat onderzoeker Erik Meesters zien hoe je met een kleine onderzeeer kunt afdalen tot een diepte van honderden meters. Zo konden koralen en sponzen bestudeerd worden en is er een nieuwe soort ontdekt.

De nieuwe vijfdelige serie ‘Marine Life’ op National Geographic Channel vraagt aandacht voor het leven onderwater in Caraïbisch Nederland en de bescherming ervan. Sinds Saba, St. Eustatius en Bonaire Nederlandse gemeenten zijn, hebben wij prachtige tropische onderwaternatuur binnen onze landsgrenzen. Maar wat weten we van bijvoorbeeld het leven op koraalriffen, schildpadden, haaien en walvissen? En aan welke gevaren staat die natuur blootgesteld?

De serie 'Marine Life’ gaat in première tijdens het ‘Oceanenweekend’, een initiatief van National Geographic, Wereld Natuur Fonds en Nationale Postcode Loterij om aandacht te vestigen op de schoonheid en het belang van de zee. In ‘Marine Life’ nemen Nederlandse wetenschappers vanuit een populairwetenschappelijke invalshoek de kijker mee naar een uniek tropisch ecosysteem en geven uitleg over de bedreigingen. Zo wordt de kwetsbare natuur aangetast door bijvoorbeeld vervuiling, scheepvaart, visserij en massatoerisme. Die bedreigingen komen bovenop verwoestende natuurfenomenen als orkanen, die geregeld voorkomen in het gebied. Natuurbescherming op de eilanden is niet alleen in het belang voor het leven onder water, maar ook voor de bewoners. De economie van Bonaire, Saba en Sint Eustatius is voor een belangrijk deel afhankelijk van een gezonde zee.

André Kuipers duikt mee in een onderzeeër

De serie ‘Marine Life’ vertelt in vijf thematische afleveringen het verhaal over de onderwaternatuur in Caraïbisch Nederland. In de eerste aflevering neemt astronaut en ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF) André Kuipers in een kleine onderzeeër een bijzondere duik naar koraal op grote diepte. “Koraalriffen zijn de kraamkamers van de zee’’, vertelt Kuipers. “Vanuit de ruimte kon ik ze als prachtige turquoise ringen rond eilanden zien liggen. Om het koraal nu vanuit een onderzeeër te zien is heel bijzonder. Je waant je onder water op een andere planeet, maar dan vol leven.’’

Marine Life: Een bijzonder reservaat - 21 november

Het onderzoek van koraal in het Caraïbisch gebied beperkt zich meestal tot de diepte die voor een duiker normaliter haalbaar is; zo’n 60, 70 meter. Voor bioloog Erik Meesters is dat niet genoeg. Hij krijgt het voor elkaar om met een kleine onderzeeër af te dalen tot een diepte van honderden meters. Dat levert fascinerende beelden op. En voorpaginanieuws, als zijn collega-onderzoeker Lisa Becking een bijzondere spons ontdekt. Klap op de vuurpijl is het bezoek van André Kuipers, die spectaculaire ruimtebeelden van koraal laat zien. Nu maakt hij een ruimtereis de andere kant op; diepzee, waar hij wordt overweldigd door de biodiversiteit rond de koraalriffen.

Oceanenweekend – 21,22 en 23 november

Vanaf 21 november staat een gedeelte van de programmering in het teken van de wonderen van de oceaan. De vierdelige serie ‘Kingdom Of The Oceans’ neemt een adembenemede kijk onder water. 

Marine Life: In het spoor van de walvis  – 28 november

Walvissen reizen de wereldzeeën over om zich te voeden en kalveren voort te brengen. Dat is niet zonder risico. In deze aflevering worden onderzoekers gevolgd die in kaart brengen wat nu precies de effecten zijn van onderwatergeluid. Daarna reizen de makers door naar het Caraïbisch gebied, waar een reservaat is ingericht voor dolfijnen, walvissen en haaien. 

Marine Life: Expeditie Sababank - 5 december

Wat opvalt op de Sababank, is de rijkdom aan biodiversiteit. Die groeit verder omdat door recente maatregelen het boven de Sababank inmiddels verboden is voor anker te gaan of te vissen. In het verleden leidde dit tot grote schade. Vanaf de Sababank is het eiland Saba te zien. Daar volgt een verkenning van de oude vulkaan, waar nu een bijzonder nevelwoud groeit. Ook in deze aflevering komt het onderzoek van IMARES op Saba aan bod. 

Marine Life: De gouden rots - 12 december

Op vulkaaneiland Sint Eustatius is het Caribean Netherlands Science Institute gevestigd; een uitvalsbasis voor wetenschappers die werken in het Caraïbisch gebied. Een van de projecten is een beschermingsprogramma voor haaien bij Sint Maarten. Haaien hebben een reputatie van gevaarlijke, bloeddorstige vis. Dat gaat gelukkig niet in alle gevallen op, zo blijkt in deze aflevering. Maar ook Sint Eustatius heeft veel te bieden. De archeologie op en rond heteiland trekt veel onderzoekers aan.

Marine Life: Het duikersparadijs -19 december

Voor veel duikers is Bonaire het paradijs op aarde. Ze komen af op de schitterende onderwaternatuur rondom de koraalriffen. Deze belangstelling is belangrijk voor de economie van het eiland, maar staat op gespannen voet met het natuurbehoud. In deze aflevering wordt duidelijk gemaakt wat de economische waarde is van de natuur en hoe deze zorgvuldig kan worden beheerd.