Erwin Winter bij Vroege Vogels: "Haaien in de Caraïben zijn honkvast"

Onderzoeker Erwin Winter vertelde in de uitzending van Vroege Vogels over roofhaaien in het haaienreservaat in het Nederlands Caribisch gebied. Er wordt in dit gebied onderzoek gedaan met gezenderde haaien waarvan de geluiden door detectiestations worden opgepikt. Hieruit blijkt dat roofhaaien zoals de Caribische rifhaaien heel honkvast zijn en dat een beschermd gebied dus van groot belang is.

Beluister de uitzending:

In de Vroege Vogels-uitzending van 16 december jl. een gesprek met haaienonderzoeker Erwin Winter van Wageningen Marine Research en Irene Kingma van Save our Sharks.

Ongeveer een kwart van de haaiensoorten is bedreigd. Volgens een studie uit 2013 worden jaarlijks zo'n 100 miljoen haaien gedood door de visserij. Met name om te eindigen in haaienvinnensoep. Een ander deel sterft door bijvangst.

Ook in de Nederlandse Caribische wateren neemt het aantal haaien af. Reden dat de natuurparken op de eilanden samen met de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (over haaien en roggen) het project Save Our Sharks is begonnen. Zowel om onderzoek te doen naar haaien als ze beter te kunnen beschermen. Om de verschillende soorten beter te kunnen beschermen zijn verschillende zogeheten haaienreservaten ingesteld, waar de visserij aan banden is gelegd.

Rondom het Caribisch deel van ons koninkrijk komen wel dertig haaiensoorten voor. De Caribische rifhaai is een van de soorten die het meest voorkomt in de Nederlandse Cariben. Hij behoort tot de familie van roofhaaien (of menshaaien). Ze zijn vaak te vinden in de buurt van koraalriffen. Een andere veel voorkomende soort is de verpleegsterhaai. Deze haai verblijft vooral in ondiep water dicht bij de kust in zeegras, mangrove en rif-gebieden.

De tijgerhaai is een grote haaiensoort. De maximale lengte is 5,5 meter, met uitschieters tot 7,5 meter. Het hele jaar legt de tijgerhaai grote afstanden af, om in de winter naar het Caribisch gebied te trekken.

Bron: vroegevogels.vara.nl