Project

Marktacceptatie biobased producten

De economische haalbaarheid van biobased business casussen hangt onder andere af de gekozen verwerkingsstappen met de bijbehorende spreiding in geproduceerde kwaliteit, en prijzen van de eindproducten afhankelijk van geproduceerde kwaliteit en omstandigheden in verschillende markten. Een verkeerde inschatting van een of meerdere van deze aspecten, kan leiden tot de keuze voor een business case die niet levensvatbaar is of die tegen hoge kosten tussentijds aangepast moet worden.

Bij elke potentiƫle business case is een gedegen ex-ante analyse van de economische robuustheid ten aanzien van deze factoren dus wenselijk. Dit project ontwikkelt een wiskundig model ter bepaling van de economische
robuustheid van een biobased business case, waarin (i) verschillende stromen als input en als output gelden, (ii) verschillende verwerkingsstappen in de productieketen zitten met spreiding in geproduceerde kwaliteit, en (iii) prijzen van de eindproducten kunnen variƫren, afhankelijk van aangeboden kwaliteit en omstandigheden op mogelijke afzetmarkten. Als casussen worden scheiden van mixed textiles en van ingezameld plastic gebruikt.

Publications