Project

MEICOM

De vraag naar innovatieve voedselgewassen vereist dat via het biologische proces van meiotische recombinatie, genetisch materiaal efficiënter en accurater kan worden geïntroduceerd in bestaande voedsel gewassen. MEICOM (Meiotic Control of Recombination of Crops) richt zich op het verwerven van fundamentele kennis op het gebied van meiotische recombinatie en het vertalen daarvan in precisie veredeling applicaties en sluit daarmee op deze innovatie behoefte aan.

Het concept van marker assisted breeding is vooral gebaseerd op de constructie van genetische kaarten met behulp van mapping populaties. De merker analyse van een omvangrijke mapping populatie vergt relatief veel tijd, is kostbaar en vertraagt vaak een snelle ontwikkeling van een nieuw ras.

MEICOM gaat:

  1. inzicht geven in genomiche factoren (DNA sequentie en chromosoom structurele eigenschappen) die overerving van genetisch materiaal beïnvloeden. Gebruik makend van vergelijkende genomica en bioinformatica methodieken (machine learning) wordt de nieuwe kennis vertaald in
  2. voorspellende modellen die precisie veredeling ondersteunen. Het voorgaande Marie-Curie ITN project COMREC heeft de effectiviteit en proof of concept van voorspellende modellen voor recombinatie profielen in tomaat laten zien. Naast verbeterde recombinatie modellen zal MEICOM ook
  3. applicaties ontwikkelen die onafhankelijk zijn van de merker analyse technologie en mapping populatie en de introgressive hybridisatie veredeling zullen bespoedigen.

MEICOM omvat een Europees research training netwerk bestaande uit 12 onderzoekgroepen en 7 private partners. Het netwerk brengt innovatieve technologieën, multidisciplinair onderzoek (genomics, bionformatica en verdeling), en fundamentele en praktische kennis uit de horticulture en agriculture sector bij elkaar om de uitdagingen ten aanzien van duurzame en veilige voedsel productie aan te gaan en te vertalen in praktische (non-GMO gebaseerde) oplossingen.

Naast Wageningen University & Research nemen veredeling bedrijven en academische instellingen zoals Bayer Cropscience/Nunhems en de universiteit van Amsterdam deel aan MEICOM. De leerstoelgroep Bioinformatica en de business unit Bioscience werken samen en dragen zorg voor sequentie data productie, ontwikkeling van bioinformatica tools en wetenschappelijke opleiding van Early Stage Researchers (ESRs).

Publicaties