News

Nieuwe MRI wordt ingetakeld

Published on
May 10, 2011

Bouwkundige voorbereiding gereed

MRI.jpg

Wat gebeurt er als een nieuw apparaat van 8500 kilogram op 4 meter hoogte het ziekenhuisgebouw in geplaatst moet worden? Dan is er een gapend gat in de buitenmuur, staat er een zwaar plateau van drie bij drie meter klaar en zie je een grote hijskraan die de toegang tot de spoedeisende hulp zelfs hindert.

Alles wordt de komende dagen in gereedheid gebracht om de splinternieuwe 3T MRI scanner op de eerste etage van Ziekenhuis Gelderse Vallei in te takelen. Dat zal gebeuren op zaterdagochtend 14 mei om 09.00 uur.Voordat het apparaat geplaatst kan worden, moest er flink verbouwd worden in de A-vleugel van het ziekenhuis. De MRI (Magnetic Resonance Imaging) wordt in een stalen constructie (‘kooi van Faraday’) geplaatst waarvoor diverse sloop- en bouwwerkzaamheden nodig waren. Ter voorbereiding op de komst van de MRI is zaterdagochtend 14 mei de route voor spoedpatiënten en huisartsenpost/dienstapotheek/tandartsenpost gewijzigd. Met borden worden patiënten omgeleid. De ambulances behouden de normale aanrijdroute.

Gezamenlijk gebruik

De MRI scanner heeft een sterkte van 3 Tesla en is van het allernieuwste type met zeer nauwkeurige beelden. De aanschaf en plaatsing van de scanner komt voort uit de samenwerking van het ziekenhuis en Wageningen Universiteit in de Alliantie Voeding Gelderse Vallei.

Ziekenhuis Gelderse Vallei, het voedingsziekenhuis, is een belangrijke gebruiker voor gespecialiseerde MRI-scan-diagnostiek. De apparatuur biedt ook mogelijkheden voor topsport- en voedingsonderzoek. Zo wordt ook de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit een grote gebruiker. Deze afdeling gebruikt de apparatuur om effecten van voeding op de mens in beeld te brengen, zoals consumentenonderzoek naar voedingsmiddelen en gezondheidsgerelateerd onderzoek naar de vetverdeling in mensen. Daarnaast kunnen andere gebruikers, zoals bedrijven in de levensmiddelenindustrie en de Food Valley of andere ziekenhuizen gebruik maken van de nieuwe MRI scanner.

Investering

Het scanapparaat inclusief randapparatuur is de eerste grote investering van het Centre for Advanced Technology AgroFood (CAT-AgroFood), onderdeel van Wageningen UR. De totale investering is ongeveer 2,5 miljoen euro. Naast deze MRI scanner zullen de komende jaren ook andere geavanceerde apparaten voor onderzoek in de AgroFood sector via CAT-AgroFood aangeschaft worden. In 2009 reserveerden het ministerie van EL&I en de provincie Gelderland gezamenlijk 18,8 miljoen euro voor het nieuwe geavanceerde onderzoekscentrum, om zo de Food Valley regio een impuls te geven in het onderzoek naar gezonde voeding en nieuwe voedingsproducten en -processen.