News

Is een bruin paasei gezonder dan een witte?

Published on
April 3, 2021

Het is een bekende voedselmythe dat bruine eieren gezonder zouden zijn dan witte eieren. Pluimveedeskundige Ingrid de Jong van Wageningen University & Research krijgt de vraag regelmatig, en rond Pasen het meest.

De Jong is senior onderzoeker bij Wageningen Livestock Research en weet veel van kippen én hun eieren. Ze helpt ons meteen uit de droom: “Een wit ei is niet gezonder of ongezonder dan een bruin ei. Van binnen zijn ze exact hetzelfde.”

Voedselmythe

Hoe komt die mythe dan in de wereld? “Vroeger waren scharreleieren bruin, dus associëren mensen dat met een gezonder ei. Tegenwoordig kunnen scharreleieren ook wit zijn, dus gaat ook die associatie niet meer op.” zegt De Jong.

Ingrid de Jong, onderzoeker pluimveewelzijn
Ingrid de Jong, onderzoeker pluimveewelzijn

Toch is er een verschil tussen de eierkleuren, vertelt de onderzoeker. “Grofweg kun je zeggen dat bruine kippen bruine eieren leggen, en witte kippen witte eieren. Witte kippen zijn iets kleiner dan bruine kippen en hebben daardoor minder voer nodig om een ei te maken. Minder voer en dus ook minder mest, betekent dat een wit ei iets beter is voor het klimaat. En met 30.000 kippen in een stal, telt dat snel op.”

Kortom, voor de smaak maakt het niet uit. Wil je toch een bewuste keuze maken? Kies dan voor goed dierenwelzijn en een zo klein mogelijke klimaatvoetafdruk.