Wetenschappelijke prominentie en rankings

Wageningen University & Research en haar onderzoekers behoren tot de internationale top van hun vakgebied. Deze tijdlijn geeft een overzicht van eervolle onderscheidingen, onderzoekssubsidies en/of prijzen die verkregen voor de wetenschappelijke prestaties.

 • 16 augustus 2023
  ShanghaiRanking 2023: WUR stijgt of daalt niet
  In de nieuwste Academic Ranking of World Universities, beter bekend als de ShanghaiRanking, verandert Wageningen University &Research (WUR) niet van plek. Deze editie eindigt WUR, net als vorig jaar, op plek 151-200.
  Lees meer
 • 13 december 2022
  UI GreenMetric ranking: WUR nog steeds duurzaamste universiteit ter wereld
  Volgens de 2022 GreenMetric ranking van Universitas Indonesia (UI) is Wageningen University & Research (WUR) ook dit jaar de duurzaamste universiteit ter wereld. Deze ranglijst vergelijkt de duurzaamheid van 1050 universiteiten uit 85 landen.
  Lees meer
 • 12 oktober 2022
  WUR blijft beste Nederlandse universiteit op internationale ranglijst
  Volgens de Times Higher Eduction (THE) World University Rankings is Wageningen University & Research (WUR) de beste Nederlandse universiteit. Het is het vierde jaar op rij dat WUR de beste Nederlandse universiteit in de ranking is. De prestigieuze internationale erelijst plaatst WUR wereldwijd op de 59ste plek.
  Lees meer
 • 8 juni 2022
  QS Rankings: WUR blijft topuniversiteit
  Wageningen University & Research staat dit jaar op plek 124 in de prestigieuze QS World University Rankings. WUR daalt 1 plek ten opzichte van vorig jaar, maar steeg de afgelopen 10 jaar 26 plaatsen. Met de 124 plaats behoort WUR tot de top 10 procent van beste universiteiten wereldwijd.
  Lees meer
 • 12 mei 2022
  THE Impact Ranking: WUR klimt naar 65e plek
  Wageningen University & Research (WUR) klimt naar plek 65 op de Times Higher Education (THE) Impact Ranking. De jaarlijkse ranglijst houdt bij hoe organisaties wereldwijd scoren op de 17 duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (VN). Deze zogeheten Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn in 2015 door de Verenigde Naties in het leven geroepen. Voor de THE Impact Ranking werden dit jaar wereldwijd meer dan 1400 universiteiten gerangschikt op basis van hun bijdrage aan de SDG’s.
  Lees meer
 • 6 april 2022
  WUR voor zevende keer op rij beste agrarische universiteit ter wereld
  Op 6 april is de QS World University Rankings by Subject 2022 uitgekomen. Uit de invloedrijke ranglijst blijkt dat Wageningen University & Research (WUR) voor de zevende keer op rij de beste agrarische universiteit ter wereld is. Ook Milieuwetenschappen noteert een plek in de top 10; daar belandt WUR op plek vijf.
  Lees meer
 • 15 december 2021
  WUR voor vijfde keer op rij duurzaamste universiteit ter wereld
  Wageningen University & Research (WUR) is ook dit jaar de duurzaamste universiteit ter wereld. Dat blijkt uit de 2021 GreenMetric ranking van Universitas Indonesia (UI). Deze ranglijst vergelijkt de duurzaamheid van universiteiten: hoe gaan de wetenschappelijke instelllingen wereldwijd om met energie, klimaat, afval, transport, water, biodiversiteit en infrastructuur. Ook duurzaamheid in onderwijs en onderzoek wordt gemeten. Dit jaar werd extra gekeken naar de gevolgen van de coronapandemie voor het duurzaamheidsbeleid van universiteiten.
  Lees meer
 • 21 april 2021
  THE Impact ranking: WUR scoort goed op hongerbestrijding en klimaat
  Wageningen University & Research (WUR) heeft een plek tussen de 300 beste universiteiten behaald in de Times Higher Education Impact Ranking 2021. WUR doet dit jaar voor het eerst mee aan deze ranglijst, die meer dan 1000 universiteiten uit de hele wereld rangschikt op basis van hun bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s).
  Lees meer
 • 4 maart 2021
  QS Ranking: milieu- en dierwetenschappen grootste stijgers
  De studies over milieu- en dierwetenschappen van Wageningen University & Research (WUR) zijn gestegen op de nieuwste ranglijst van QS World University Rankings by Subject 2021. WUR behoudt de eerste plek als het gaat om de categorie ‘landbouw en bosbouw’.
  Lees meer
 • 4 november 2020
  Recordaantal Wageningers ontvangt Vidi-beurs voor eigen onderzoeksgroep
  Aan zeven ervaren onderzoekers aan Wageningen University & Research is ieder een bedrag van 800.000 euro toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze Vidi-financiering kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Niet eerder landden er zoveel Vidi-financieringen in Wageningen.
  Lees meer
 • 28 oktober 2020
  THE Ranking: Life Sciences van WUR in de lift
  De studierichtingen binnen de categorie Life Sciences scoren goed op de nieuwste ranglijst van Times Higher Education. Mindere resultaten zijn terug te vinden binnen de domeinen Physical Sciences en Social Sciences. Dit jaar staan er 1512 universiteiten op de invloedrijke ranglijst, 522 meer dan vorig jaar.
  Lees meer
 • 18 maart 2020
  Wageningen University & Research wederom beste landbouwuniversiteit ter wereld
  Wageningen University & Research is voor de vierde achtereenvolgende keer verkozen tot beste landbouwuniversiteit van de wereld. Op de QS World University Ranking scoort WUR hoger dan UC Davis uit de Verenigde Staten en de Zweedse Landbouwuniversiteit. Ook op het gebied van milieuwetenschappen (8e) en ontwikkelingswetenschappen (14e) behoort WUR tot de mondiale top.
  Lees meer
 • 26 september 2018
  Wageningen stijgt vijf plaatsen op wereldranglijst universiteiten
  Wageningen University & Research is vijf plaatsen gestegen op de Times Higher Education World University Rankings en staat nu op plaats 59. Op de landelijke ranglijst steeg WUR van een riante derde plaats naar positie 2. De ranking telt meer dan 1250 kennisinstellingen.
  Lees meer
 • 20 augustus 2018
  NTU ranking 2018: WUR opnieuw beste universiteit in milieu/ ecologie en landbouw
  Wageningen University & Research staat wereldwijd bovenaan als het gaat om het onderzoeksveld landbouw en het onderwerp milieu/ ecologie, volgens de jaarlijkse ranking van de National Taiwan University. In Plant- en Dierwetenschappen eindigt WUR op de tweede plaats.
  Lees meer
 • 24 juli 2018
  Buitenland lonkt voor twee talentvolle Wageningse onderzoekers
  Twee Wageningse onderzoekers mogen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in het buitenland onderzoek gaan doen. Chantal Vogels en Jasper Wubs van Wageningen University & Research (WUR) hebben een zogeheten Rubicon-financiering in de wacht gesleept. Lees meer
 • 20 juli 2018
  Shanghai Ranking 2018: WUR beste in landbouwwetenschappen en levensmiddelentechnologie
  Op de gebieden van landbouwwetenschappen en van levensmiddelentechnologie is Wageningen University & Research (WUR) de beste universiteit ter wereld. Dat blijkt uit de nieuwste Shanghai ranking per vakgebied. Ook in de categorieën ecologie en veterinaire wetenschappen scoort Wageningen hoog.
  Lees meer
 • 30 mei 2018
  Wageningen terug in top 100 van internationale reputatieranglijst THE
  Met een positie in de categorie 91-100 keert Wageningen University & Research (WUR) terug in de top 100 van de Times Higher Education World Reputation Rankings 2018, een internationale ranglijst naar de reputatie van kennisinstellingen. De reputatie-index die vandaag wordt gepubliceerd, telt mee voor de THE wereldranglijst.
  Lees meer