We hebben 100 nestkasten in bomen over de hele campus geplaatst voor onderzoek naar nestelende mezen. In dit langetermijnonderzoek wordt gekeken naar de factoren die het nestgedrag beïnvloeden: voor welke plekken hebben mezen de voorkeur? Maakt het verschil of er 's nachts licht is of in de winter een voederplaats in de buurt?

Dus waarom deze focus op nestelende mezen? Mezen zijn één van de meest voorkomende en bekende broedvogels in Nederland. Vooral in loofbossen, maar ook in dorpen en steden waar ze vaak broeden in nestkasten.

309-002 WUR Up to images10.jpg

Hoe zit het met koolmezen en de eikenprocessieplaag? De koolmees is in Nederland een symbool geworden in de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. De koolmees is een grote fan van deze rups en eet hem tijdens verschillende fasen van zijn levenscyclus op. Steeds meer gemeenten en bedrijven zetten daarom nestkasten in in hun strijd tegen de overlast van de eikenprocessierups.

Waarom zijn vogels zo belangrijk voor de biodiversiteit? Vogels helpen bij het handhaven van een duurzaam populatieniveau van hun prooi- en roofdiersoorten en leveren na hun dood voedsel voor aaseters en ontbinders. Veel vogels zijn belangrijk voor de voortplanting van planten door hun functie als bestuivers of zaadverspreiders.

Omdat de biodiversiteit sterk wordt bedreigd, is Wageningen University & Research met tal van disciplines actief betrokken bij dit thema: onze ecologen, bodemdeskundigen, plant- en dierwetenschappers, gedragswetenschappers, transitiewetenschappers en andere experts bestuderen biodiversiteitsvraagstukken die van invloed zijn op land, zoetwatersystemen en de oceanen. Klik hier voor meer informatie.