Thesis subject

MSc thesis: Naar een innovatieve methode ter preventie van chronische ziekten: just-in-time-adaptive interventions

Achtergrond

CHL is op zoek naar scriptiestudenten voor een eHealth project dat samen met de groep Geo-Informatiekunde vanaf november 2020 van start gaat: https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/preventie/e-health-en-preventie/programmas/project-detail/innovatie/measuring-analyzing-and-mapping-environmental-influences-on-and-changes-in-spatial-patterns-evid/. Het project wordt gefinancierd door ZonMw, zie: https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/de-waarde-van-e-health-in-het-preventieve-domein-6-projecten-van-start/.

Een gezonde leefstijl is essentieel voor het voorkomen van chronische ziekten en bevorderen van gezondheid en vitaliteit. Onze huidige samenleving maakt het voor veel mensen lastig om een gezond voedingspatroon te volgen en een actieve leefstijl aan te nemen en vol te houden. De omgeving speelt hierin een belangrijke rol, omdat deze ons veelal verleidt tot ongezonde keuzes. Nieuwe technologieën en smartphone apps maken het mogelijk om in te spelen op de verleidingskracht van de omgeving en om mensen op het juiste moment en op de juiste locatie de juiste ondersteuning te geven. Dit noemen we Just-in-Time Adaptive Interventions (JITAIs). JITAIs is een innovatieve interventie methode die big data (omgevingsdata zoals aanwezigheid fast food restaurants en groengebieden) combineert met small data (individuele data zoals verplaatsingen door de ruimte en voedingsinname en beweeggedrag) en mensen op een gepersonaliseerde manier kan ondersteunen om de gezonde keuze te maken. Het doel van dit project is om deze innovatieve methode door te ontwikkelen en hiermee op een objectieve en laagdrempelige manier blootstelling aan omgevingen te kunnen meten. Deze methode kan uiteindelijk bijdragen aan de ontwikkeling van effectievere interventies die aansluiten bij de behoeften van kwetsbare mensen en de evaluatie ervan.

We zoeken

Studenten met interesse in gezondheidstechnologie en participatief onderzoek die het leuk vinden om in een multidisciplinair projectteam te werken. In dit project werk je onder meer samen met een postdoc bij sociale wetenschappen en een postdoc bij geo-informatiekunde. Mogelijke scriptie-onderwerpen zijn:

  • Systematische review naar effectiviteit van JITAI’s op voeding en eetgedrag
  • Onderzoek naar de sociale acceptatie van de app door met eindgebruikers in gesprek te gaan om te achterhalen wat hun behoeften en wensen ten aanzien van de app zijn.

    • Onderzoeken van acceptatie van het delen van gegevens
    • Uitvoeren van focus groepen
    • Nadruk op kwetsbare groepen, zoals mensen met een lage sociaal-economische status
  • Bruikbaarheid van de app testen, bijvoorbeeld in living labs of tijdens experimenten.

    • Testen of hetgeen de app meet gebruikt kan worden om iets over gedrag en gedragsverandering te zeggen.
    • Meten van acceptatie door eindgebruikers

Periode

Instroom in het project is mogelijk van oktober 2020 t/m februari 2022