Internship

Meer drinken dan de alcoholrichtlijn voorschrijft

Uit de resultaten van de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut blijkt dat 41% van de volwassen Nederlanders voldoet aan de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad (drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag). Een vergelijkbare groep (46%) drinkt gemiddeld 1 glas per dag maar voldoet niet aan de richtlijn, want zij drinken af en toe (of vaker) meer dan 1 glas per dag. Zo'n 13% van de volwassen Nederlanders is zware drinker en/of overmatige drinker.

De Rijksoverheid heeft in het Nationaal Preventieakkoord het doel en de ambitie dat het percentage Nederlanders van 18 jaar en ouder dat overmatig of zwaar drinkt daalt naar 5% in 2040. Ook de bewustwording van het eigen drinkgedrag en de effecten daarvan moeten toenemen.

Welke mensen houden zich niet aan de richtlijn en waarom? Wat typeert ze en welke maatregelen zijn mogelijk effectief om hun drinkgedrag te veranderen? We zijn op zoek naar een student die het leuk vindt om de literatuur in te duiken om zo de wetenschappelijke stand van zaken hierover op een rij te zetten.

Gewenste profiel

·       Je volgt een opleiding op WO-niveau en bent klaar om te starten met je MSc stage.

·       Je hebt interesse in het lezen, ordenen en onder de loep nemen van wetenschappelijke literatuur.

·       Je bent goed in overzicht houden en hebt een vlotte pen.

·       Je hebt affiniteit met het onderwerp voeding en gezondheid.

 

Wat bieden wij

·       Een leerzame en boeiende plek om je MSc stage uit te voeren (4-6 maanden).

·       Flexibele werktijden en een informele sfeer.

·       Volwaardig meedraaien in een kleine wetenschappelijke organisatie.

·       Startdatum in overleg.

·       Deze opdracht kan ook (deels) op afstand worden gedaan, mocht dit vanwege coronamaatregelen noodzakelijk zijn.

 

Competenties

Communicatief, zelfstandig, initiatiefrijk, creatief, resultaatgericht, doorzettingsvermogen.

 

Aanbod

Kennisinstituut Bier biedt je een uitdagende plek om je MSc stage uit te voeren. Korte lijnen, een grote mate van vrijheid, ruimte voor eigen creativiteit typeren de functie. Het instituut is gevestigd in Schip van Blaauw (Generaal Foulkesweg 72) in Wageningen.

 

Geïnteresseerd?

Graag ontvangen wij je sollicitatiebrief en CV via: info@kennisinstituutbier.nl

Voor meer informatie kun je contact opnemen met dr. ir. Aafje Sierksma (Directeur Kennisinstituut Bier) 0317-750620 of mail naar sierksma@kennisinstituutbier.nl

Dagelijkse begeleiding van deze stage ligt bij Kennisinstituut Bier, de begeleiding vanuit Wageningen University & Research wordt gedaan door Dr. Bob Mulder.