Internship

Onderzoek effect Leefstijl en Diabetes onderwijs in de huisartsenpraktijk

Het verbeteren van leefstijl bij diabetes mellitus type 2 patiënten of patiënten met een risico daarop kan preventieve maar ook curatieve effecten teweegbrengen die gepaard kunnen gaan met demedicalisatie. Dit onderwerp heeft een belangrijke plek in het scholingsprogramma voor zorgprofessionals van Vereniging Arts en Leefstijl en ook in de gezondheidszorg komt hier steeds meer aandacht voor.

Vereniging Arts en Leefstijl wil kennis over demedicaliseren bij diabetes type 2 verder stimuleren door middel van het organiseren van scholingen op grotere schaal. In samenwerking met het Diabetes Fonds organiseert Vereniging Arts en Leefstijl scholingen over de onderwerpen leefstijl, diabetes en demedicalisatie bij verschillende zorggroepen in Nederland. Naast de huisartsen zullen hierbij ook de praktijkondersteuners en/of de praktijkverpleegkundigen aansluiten. Aansluitend aan dit onderwijsproject wordt onderzoek verbonden waarbij de ervaringen en effecten van de implementatie worden geanalyseerd. Dit onderzoek zal kwantitatief en kwalitatief van aard zijn en de volgende onderzoeksvragen behandelen:

● In welke mate passen de getrainde zorgverleners de opgedane kennis en vaardigheden toe in de praktijk in relatie tot de behandeling van hun patiënten?

● Welke belemmerende en bevorderende factoren ervaren de getrainde zorgverleners bij het uitvoeren van hun taken?

● Welk effect heeft de scholing op diabetes parameters uit de huisartsenpraktijken?

Vanaf maart/april/mei 2022 voor 32-40 uur/week, startdatum in overleg. Als je interesse hebt, neem dan contact op met Bob Mulder en Joanne Leerlooijer.