Internship

Onderzoek naar effect Leefstijl en Diabetes onderwijs in de huisartsenpraktijk

Het verbeteren van leefstijl bij diabetes mellitus type 2 patiënten of patiënten met een risico daarop kan preventieve maar ook curatieve effecten teweegbrengen die gepaard kunnen gaan met demedicalisatie. Dit onderwerp heeft een belangrijke plek in het scholingsprogramma voor zorgprofessionals van Vereniging Arts en Leefstijl en ook in de gezondheidszorg komt hier steeds meer aandacht voor. Om dit op grote schaal uit te rollen slaan we hiervoor de handen ineen met het Diabetes Fonds en willen we graag onderzoeken wat voor effect de scholingen teweegbrengen. En daar hebben we jou voor nodig!

Vereniging Arts en Leefstijl wil kennis over demedicaliseren bij diabetes type 2 verder stimuleren door middel van het organiseren van scholingen op grotere schaal. In samenwerking met het Diabetes Fonds organiseert Vereniging Arts en Leefstijl scholingen over de onderwerpen leefstijl, diabetes en demedicalisatie bij verschillende zorggroepen in Nederland. Naast de huisartsen zullen hierbij ook de praktijkondersteuners, de praktijkverpleegkundigen en verschillende andere beroepsgroepen uit de eerste lijn aansluiten. Aan dit onderwijsproject wordt onderzoek verbonden waarbij de ervaringen en effecten van de scholingen en de implementatie worden geanalyseerd.

Dit onderzoek zal kwantitatief en kwalitatief van aard zijn en de volgende onderzoeksvragen behandelen:

  • In welke mate passen de getrainde zorgverleners de opgedane kennis en vaardigheden toe in de praktijk in relatie tot de behandeling van hun patiënten?
  • Welke belemmerende en bevorderende factoren ervaren de getrainde zorgverleners bij het uitvoeren van hun taken?

De enquête is al ontwikkeld en wordt op dit moment uitgezet, vanaf januari 2024 zullen de resultaten geanalyseerd moeten worden. Eventueel zijn er nog verdiepende interviews nodig. De resultaten van deze vragen zullen relevante inzichten opleveren in wat voor effect het onderwijs teweeg heeft gebracht. Daarnaast hopen we ook waardevolle informatie te ontvangen van de zorgprofessionals die zal worden gebruikt om scholingen te verbeteren en de effectiviteit verder te vergroten. Verder wordt ernaartoe gewerkt dat de uiteindelijke resultaten op lange termijn worden gepubliceerd in een relevant Nederlands medisch tijdschrift (in samenwerking met eerdere en opvolgende stagiaires).

Je zult binnen deze opdracht nauw samenwerken met de projectmanager van het project, hierin ook praktische taken op je nemen en aanwezig zijn bij scholingen. Daarnaast zul je ook binnen de organisatie betrokken worden bij verschillende werkzaamheden. Vanaf januari 2024 voor 32 uur/week, startdatum in overleg. Heb je interesse? Stuur dan je CV en motivatie door naar Maaike Heesbeen (mheesbeen@artsenleefstijl.nl)

www.artsenleefstijl.nl