News

Eindrapport NRO overzichtsstudie ''Breed ondernemerschap: analyse van leeruitkomsten en leeractiviteiten''.

article_published_on_label
January 30, 2019

Ondernemerschap wordt steeds meer gezien als een van de kerncompetenties; belangrijk voor iedere burger in de samenleving. Hierbij gaat het niet alleen om het opstarten van een eigen bedrijf. Het gaat om ondernemendheid: het zien en benutten van kansen en het kunnen en durven omzetten van ideeën in acties die leiden tot een nieuwe product, dienst, project of activiteit die van waarde is voor anderen. Dit noemen we ook wel ‘breed ondernemerschap’. Steeds meer opleidingen besteden aandacht aan ondernemerschapsonderwijs en ook onderzoek naar wat effectief ondernemerschapsonderwijs is, neemt toe. Maar hoe ziet effectief onderwijs voor breed ondernemerschap eruit?

In een NRO overzichtsstudie “leren voor breed ondernemerschap: analyse van leeruitkomsten en leeractiviteiten” zijn Judith Gulikers, Thomas Lans (Wageningen Universiteit), Yvette Baggen (Universiteit Utrecht) en Ingrid Christoffels (ECBO) hiermee aan de slag gegaan. Hun eindrapport laat zien:
1. Welke leeruitkomsten relevant zijn in breed ondernemerschap (= het wat)
2. Welke leeractiviteiten relevant zijn in breed ondernemerschap (= het hoe)
3. Welke combinaties van wat-hoe passend zijn voor verschillende doelgroepen en leeftijden, uitgaande van het idee van een leerlijn ondernemerschap

De auteurs concluderen dat ondernemerschapsonderwijs gericht moet zijn op het creëren van een leeromgeving waarin studenten worden uitgedaagd tot het ondernemende proces, een iteratief proces van het creëren, ontwikkelen en uitproberen van kansen. De uitkomsten van dit proces zijn niet altijd vooraf vast te leggen. En dus zou er in ondernemerschapsonderwijs meer ruimte moeten zijn voor leerverrassingen.

De overzichtsstudie resulteert in een set van ontwerpprincipes (“de schuifjes”) voor het ontwerpen van en reflecteren op ondernemerschapsonderwijs. Hiervoor ontwerpen de auteurs een praktische tool in de vorm van een placemat-praatplaat. Docenten, teams, onderwijsontwerpers of curriculumontwikkelaars kunnen hiermee hun eigen ondernemerschapsonderwijs in kaart brengen door te spelen met de schuifjes, hierover in gesprek te gaan en gezamenlijk bewustere keuzen te maken passend bij de eigen doelgroep, context en gewenste complexiteit.  

Vind hieronder het eindrapport en een management samenvatting hiervan. Daarnaast vind je de praatplaat, samen met de kaartjes die je hierbij kunt gebruiken en het invulformulier om gezamenlijk jullie prioriteiten te stellen en acties vast te leggen. Wil je materiaal in gedrukte vorm ontvangen, neem dan even contact op met een van de auteurs

Hieronder vindt u de volgende documenten: