News

Joris Sprakel appointed Professor

Published on
March 12, 2019

Met ingang van 1 maart 2019 heeft de Raad van Bestuur besloten Joris Sprakel te benoemen tot persoonlijk hoogleraar. Hij is Universitair Hoofdocent (UHD) bij de leerstoelgroep Physical Chemistry and Soft Matter.

Prof.dr ir. J. (Joris) Sprakel (Oss, 1980) studeerde Levensmiddelentechnologie in Wageningen, waarna hij onder supervisie van prof. Martien Cohen Stuart en prof. Jasper van der Gucht een promotieonderzoek voltooide bij de leerstoelgroep Physical Chemistry and Soft Matter, waarop hij in 2009 cum laude promoveerde. Voor dit onderzoek ontving hij de Houwink Polymer Award van de Koninklijke Nederlandse Chemie Vereniging (KNCV) en de Thesis Award van het Dutch Polymer Institute. Hij werkte hierna als postdoctoral fellow aan Harvard University in Boston (USA) op een door hem verkregen Rubicon subsidie van NWO. 

In 2011, keerde Sprakel met een VENI beurs van NWO terug om een groep te starten binnen de leerstoel Fysische Chemie en Soft Matter, waar hij de afgelopen acht jaar heeft gebouwd aan het vormen van een energieke groep die zich als doel stelt om de spelregels van complex moleculair groepsgedrag te ontrafelen. De groep van Sprakel is gebouwd op een multidisciplinaire aanpak die chemie, instrumentontwikkeling, natuurkundige experimenten en computermodellen op een creatieve en innovatieve manier combineert om een gedetailleerde blik te kunnen werpen op de moleculaire wereld. Dit heeft geleid tot een aantal wetenschappelijke doorbraken, waarvoor Sprakel onder andere in 2017 een VIDI-beurs van NWO ontving. Zo ontwikkelde zijn groep een nieuwe beeldvormingsmethode waarmee complexe processen in materialen met ultrahoge resolutie aan het licht kunnen worden gebracht; deze methode wordt momenteel niet alleen gebruikt om eerder onbegrepen gedrag in high-tech materialen te kunnen begrijpen, maar heeft inmiddels zijn intrede gemaakt in chemische bedrijven, en in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar de methode wordt gebruikt om te begrijpen hoe oude schilderijen beter kunnen worden geconserveerd.

Daarnaast is Sprakel een gepassioneerd docent. In zijn onderwijs probeert hij zijn enthousiasme voor het stellen van moeilijke vragen en het vinden van antwoorden op studenten over te brengen; hij ontving hiervoor twee maal de Excellent Education Award van Wageningen University. Sprakel is tevens actief in het onderhouden van de internationale gemeenschap, o.a. middels bestuursfuncties binnen het High Tech Materials centrum van de 4TU federatie en het Europese SoftComp network voor Soft Matter wetenschappers. 

Sprakel bouwt nu, samen met collega’s binnen Wageningen actief aan een nieuwe onderzoekslijn in het opkomende vakgebied van de mechanobiologie, waarin hij tracht innovatieve methoden te ontwikkelen om te ontrafelen hoe biologische organismen mechanische signalen meten, verwerken en versterken, en omzetten in biochemische of genetische processen. Hij zal in zijn rol als persoonlijk hoogleraar deze onderzoekslijn, in deze bij uitstek Wageningse thematiek, verder uitbouwen.

De directie van AFSG feliciteert Prof. Sprakel van harte met deze mooie benoeming en wenst hem veel succes in zijn verdere wetenschappelijke carrière.