News

Radio interview met Wim van der Putten

Published on
December 1, 2017

Door Lara Rense in het programma Nieuws en Co van NPO Radio 1

Op 27 november gaf Wim van der Putten op NPO Radio 1 uitleg over het gericht verbeteren van landbouwgrond door kennis over bodembacteriƫn.

Ze zijn essentieel voor de landbouw, voor ons drinkwater en voor schone lucht: bodembacteriƫn. Maar we weten bijzonder weinig over ze. Wat zegt een bacteriepopulatie bijvoorbeeld over de kwaliteit van de bodem?

Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen en Wageningen University begrijpen dat weer iets beter en schreven erover in vakblad Nature Microbiology. Belangrijk, want dit maakt veel gerichtere bodemverbetering mogelijk.

De point van het artikel is dat, als je de samenstelling van de bodemmicroorganismengemeenschap iets over de bodem wilt laten zeggen, je vooral moet kijken naar de soorten die niet gemiddeld abundant zijn. De soorten die overal veel voorkomen zeggen namelijk niets over specifieke bodems, terwijl de soorten die zeldzaam voorkomen juist maar heel af en toe iets over een bodem zeggen. Met deze aanpak hebben we een betere mogelijkheid om bodems aan de hand van de microbiele samenstelling te klassificeren.