News

Succes van de Maand voor Joost de Jong

article_published_on_label
April 29, 2015

De directie heeft het Succes van de Maand toegekend aan Joost de Jong, promovendus bij de leerstoelgroep Resource Ecology van Herbert Prins.

Hij heeft er met een wiskundig model voor gezorgd dat het bestuur van een Zuid-Afrikaans natuurreservaat acties heeft ondernomen waardoor niet alleen het toerisme gered is, maar ook de werkgelegenheid van zo’n 600 mensen.

Joost de Jong is op eigen kosten naar Zuid-Afrika gereisd om daar een model te maken voor het natuurreservaat Welgevonden in de Limpopo-provincie. Het reservaat is opgericht in 1993 door een aantal particuliere terreinen samen te voegen en de hekken ertussen weg te halen zodat het oorspronkelijke natuurlijke landschap weer werd hersteld. Dat resulteerde in een 37.000 ha groot reservaat met een gevarieerd landschap en grote hoeveelheid wild, waaronder 300 vogelsoorten en 50 zoogdiersoorten, inclusief de ‘big five’.

Het reservaat bleek echter in een ‘predator pit’ te zitten. De leeuwen en luipaarden waren zó succesvol dat de impala’s en wildebeesten niet in aantal konden toenemen, wat vervelende gevolgen had voor de zichtbaarheid van het wild. Daardoor dreigde op langere termijn het toerisme onder druk te komen, wat slecht is voor de werkgelegenheid. Er werken namelijk meer dan 600 mensen in en rond het reservaat.

“Dankzij het model van Joost is het bestuur van het reservaat aan het denken gezet,” zegt Herbert Prins. “En op basis van onder andere zijn model heeft men besloten om 2600 impala's te kopen, 2400 wildebeesten, 600 waterbokken en 350 zebra's. De totale kosten bedragen twee miljoen euro. Joost heeft zijn model pas enkele weken geleden gemaakt, maar nu al zijn de eerste 153 zebra's en 302 impala's geleverd. Als dàt geen science for impact is, dan weet ik het niet meer.”