News

Lintje voor Dominique Hounkonnou

Published on
November 23, 2014

Dominique Hounkonnou werkte dertig jaar lang samen met Wageningen UR en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarom kreeg de Beninees vrijdag 21 november een koninklijke onderscheiding in Wageningen.

Hounkonnou is een kei om moeilijke onderhandelingen met internationale organisaties, lokale hoogwaardigheidsbekleders en formele ambtenaren tot een goed einde te brengen. ‘Hij weet als geen ander complexe interacties in West-Afrika te analyseren en te masseren om resultaat te boeken.’ Daarbij was hij 100% onkreukbaar en betrouwbaar, aldus Niels Röling, emeritus hoogleraar Kennis, Technologie en Innovatie.

Röling diende het verzoek in bij de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken om Dominique Hounkonnou een lintje te geven. Dat verzoek werd ondersteund door meerdere Nederlandse diplomaten en leidt ertoe dat Hounkonnou vandaag is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De Beninees was de afgelopen twaalf jaar mede-coördinator van het Convergence of Sciences-programma van Wageningen UR in West-Afrika.

In dit programma werkten Wageningse maatschappij- , milieu- en plantenwetenschappers samen met lokale instellingen om de positie van kleinschalige boeren in West-Afrika te versterken. Dit programma richtte zich aanvankelijk op kennisontwikkeling voor voedselketens, maar verschoof daarna de aandacht naar de maatschappelijke omstandigheden om de kleine boeren te ondersteunen in Benin, Ghana en Mali. Daarbij bleek Hounkonnou de verbindende schakel tussen de lokale onderzoekers, internationale begeleiders, lokale politici, nationale ambtenaren en internationale NGO’s. ‘Hij heeft zich ook ingezet voor Nederlandse resultaten, soms al voordat de Nederlanders door hadden wat er speelde’, schrijft Röling in zijn verzoek aan de minister.

Hounkonnou kent Wageningen UR al 30 jaar. Hij werkte 12 jaar bij het Centre Technique Agricole (CTA), een in Wageningen gevestigd internationaal landbouwinstituut in. Hij zegde zijn baan bij het CTA op omdat het instituut volgens hem te weinig resultaten leverde in Afrikaanse dorpen en promoveerde daarna in Wageningen op succesvolle bevolkingsinitiatieven voor dorpsontwikkeling. Sindsdien is hij consultant voor jonge Afrikaanse ondernemers en ontwikkelingsprojecten.