Duurzaamheid en communicatie

Communicatie en duurzaamheid

Kennis van communicatie en milieu helpt om duurzaamheid te stimuleren op alle niveaus in de samenleving. Een voorbeeld hiervan is het stimuleren van plastic recycling om de ophoping van drijvend plastic in onze oceanen terug te dringen.

Student Arjan aan het woord

Arjan is bachelorstudent Communicatie en Life Sciences, maar startte in Wageningen niet meteen met deze opleiding. “Voordat ik aan de bachelor Communicatie en Life Sciences begon, studeerde ik eerst een jaar Internationaal Land- en Waterbeheer. In de loop van dat jaar merkte ik dat ik het minder leuk vond dan ik had verwacht. Het communicatiedeel uit de opleiding sprak mij erg aan, maar de rest van de opleiding sloot niet aan op mijn interesses.

Met name bij problemen rondom duurzaamheid dacht ik: dit wil ik aanpakken!

Studiekeuze van Arjan

Ik ben gaan kijken waar ik communicatie kon studeren en kwam er achter dat dat ook in Wageningen kon. Omdat ik hier al een jaar gestudeerd had kende ik de universiteit en stad al een beetje. Ik vond de sfeer op de universiteit erg fijn, met name de kleinschaligheid. Ook was ik al bekend met de life sciences, die me erg aanspraken. Ik wilde graag nog wel de life sciences in mijn studie houden, dus dat kon op deze manier heel goed.

Gedurende het eerste jaar krijg je oriënterende vakken, waardoor je je weg gaat vinden en de onderwerpen leert kennen. Ik merkte dat ik bij bepaalde problemen meer geboeid was dan bij anderen. Met name bij problemen rondom duurzaamheid dacht ik: dit wil ik aanpakken!

Ik hoop hierna in mijn loopbaan actief bij te kunnen dragen aan het oplossen van voeding gerelateerde problemen in de wereld om ons heen. Er zijn een aantal fundamentele waardes die nu in de weg staan om over te stappen naar een duurzamer voedingspatroon, en dit is te veranderen door goede communicatie. Daar wil ik graag aan bijdragen.”

Minor Sustainable Agriculture and Consumption

In de bachelor Communicatie en Life Sciences kies je één Life Science minor, dat zijn 4 vakken op het gebied van de Life Sciences zoals duurzaamheid.

Arjan heeft gekozen voor de minor Sustainable Agriculture and Consumption. “In mijn minor ben ik veel bezig geweest met allerlei manieren van productie en ben ik beter bekend geraakt met het Westerse consumptiepatroon. Op deze manier stond ik als communicatiestudent alsnog ineens in een schuur vol met koeien.”

Arjan heeft de volgende vakken binnen zijn minor gevolgd:

  • Globalization and Sustainability of Food Production and Consumption
  • Sustainable Marketing
  • Organic Agriculture and Society
  • Conservation Agriculture

Je kunt je net als Arjan verdiepen in duurzame landbouw en consumptie, maar je kan bijvoorbeeld ook voor de volgende onderwerpen kiezen:

  • Ecosysteem-management
  • Bio-based technology
  • Systemen in plant producties
  • Bio-based transitie
  • Duurzaam toerisme

Lees meer over de minor van Arjan of bekijk het overzicht van alle minors die je kunt studeren in Wageningen.

Lees meer over de opleiding Communicatie en Life Sciences