Veldwerk op z'n Noors

Deze foto heeft misschien wat uitleg nodig ;) In de buis zit een sediment monster, dat net van de bodem van een fjord komt op ongeveer 80 m diepte. Hoewel ik dolgraag zou willen grondboren op 80 m ben ik niet zelf naar beneden gegaan om het monster te nemen. In plaats daarvan hebben we de zwarte buis in een metalen buis gestopt, waarvan je de punt ziet links op de foto. Die werd aan een touw neergelaten tot op de bodem, waar hij automatisch sluit. Eenmaal boven kan je de zwarte buis met monster eruit halen, zoals we nu doen op de foto. De volgende dag hebben we hem open gemaakt, met een soort cirkelzaag (geen zorgen, iedereen had na afloop zijn vingers nog ;)).

Dit was een van de acht velddagen die we tot nu toe hebben gehad. Zoals ik zei in het vorige verhaal zijn we op een twee daagse gletsjer excursie gegaan. De eerste dag gingen we de gletsjer op in groepen, waar we aan elkaar vast zaten met een touw en waar we onze ijshamers en spikes moesten gebruiken om te blijven staan. Hoogtepunt van de dag was een hele smalle maar hele vette ijstunnel waar je alleen maar uit kon door recht omhoog te klimmen. Op dag 2 van de trip maakten we een makkelijkere maar langere wandeling over de gletsjer en we eindigden met een tripje door nabijgelegen smalle grotten.

Verder hadden we nog twee wandelingen, eentje waarbij we een berg op gingen met geweldig uitzicht. Onderweg leerder we over de ecologie. De andere wandeling was langs een rivier terug naar de bron, namelijk weer een gletsjer. We maakten langs de rivier verschillende stops om hydrograpische data te verzamelen zoals stroomsnelheid (met de goede oude gooi-een-tak-in-de-rivier methode), temperatuur, zuurstofconcentratie, etc. De dag erna deden we dezelfde metingen op een meer, dit keer vanuit kleine roeibootjes. Op het meer bonden we de boten aan elkaar vast, wat een ietwat wiebelig meetstation gaf ;) We vingen hier ook waterbeestjes, waarbij we van die mooie waadbroeken aanmoesten :). Tenslotte brachten we nog 2 dagen door kijkend naar geologie, waarvoor we met een hamer rotsen kapot sloegen.

Er is deze periode nog één excursie te gaan, een week naar een eiland. Hier gaan we al onze tot nu toe opgedane kennis toepassen en samenvoegen, zodat we helemaal klaar zijn voor het eerste tentamen.