Compost II

Ik heb zo veel dingen die ik met jullie zou kunnen delen dat het gewoon bijna lastig was om er eentje te kiezen. Echter, omdat het nu weer een tijdje geleden is dat ik iets over mijn stage heb geschreven zal ik daar nog een keertje over schrijven. In mijn verhaal ‘compost’ schreef ik over het feit dat de temperatuur in the composthopen nog een beetje te laag was. Jammer genoeg is dat nog steeds het geval dat de temperaturen niet boven de 50 oC uitkwamen. Dit kan verschillende redenen hebben. Ik denk dat de grootste reden is dat het soort ingrediënten dat gebruikt is niet helemaal goed is.

Dat de temperaturen nog niet zo hoog geworden zijn is voor twee dingen een nadeel. Het eerste is dat het langer zal duren voordat de compost klaar is omdat de omstandigheden voor het composteren niet optimaal zijn. Het twee is dat potentiele ziekteverwekkers nog niet gedood zijn. Vooral het feit dat het proces wat langzaam gaat kan een probleem vormen voor mijn project omdat ik in oktober met de plantenexperimenten moet beginnen. Ik heb daar namelijk ten minste 60 dagen voor nodig. Dit zou kunnen betekenen dat we compost moeten gebruiken dat je in een tuin centrum kunt kopen. Het zou erg jammer zijn als ik dat moet doen, maar het kan natuurlijk altijd zo zijn dat experimenten niet helemaal gaan zoals gepland.

Gelukkig zijn er ook een paar composthopen die het wel heel goed doen. In mijn introductieverhaal heb je kunnen lezen dat ik ook in scholen werk en daar doen de composthopen het eigenlijk heel goed. Binnen vijf dagen was de temperatuur al 51 oC. Dit is nog geen 60-70 oC, maar het lijkt veelbelovend. De foto laat je een stukje van één van de goede hopen zien. Er  zijn een paar kinderen van de school ’21 de Marzo’ aan het werk: ze maken een composthoop (al anderhalve week geleden). De kinderen moesten hun eigen materialen (fruit- en groente-afval, aarde, bladeren, resten van planten) brengen en vervolgens werden alle ingrediënten bij elkaar gedaan om er één hoop van te maken. Nu de hopen klaar zijn ga ik twee keer per week naar de scholen om te helpen met het keren van de hopen en om de temperatuur te meten. Tot nu toe zijn er compost hopen in twee scholen, maar binnen twee weken zal er ook nog een derde en misschien nog een vierde school bijkomen. Dat is natuurlijk erg goed nieuws dat er genoeg scholen bereid zijn om mee te doen!