Project

Project: Plant Mobile practical lab

Door kruising van planten met bepaalde gewenste eigenschappen kunnen nieuwe planten worden gekweekt die alle gewenste eigenschappen bezitten. Zo worden rassen met de beste kwaliteit, de hoogste opbrengst en de minste gevoeligheid voor ziekten gekweekt.

DNAlab2016g.jpg
DNAlab2016f.jpg

Onderzoek de eigenschappen van een aardappelplant en de resistentie tegen nematoden. Het DNA-lab is een kennismaking met DNA-technieken waarmee we snel kunnen zien of een genetische eigenschap is overgeërfd. Het practicum laat het verschil zien tussen de ‘oude’ klassieke en de ‘nieuwe’ moderne manier van plantenveredeling.

DNAlab2016d.jpg

Met het gebruik van klassieke veredelingstechnieken kan het jaren duren voordat een nieuwe soort geïntroduceerd kan worden. Dit proces kan tegenwoordig aanzienlijk versneld worden door gebruik te maken van moleculair genetisch onderzoek. Tijdens het practicum wordt DNA geïsoleerd en klaargemaakt voor een PCR reactie. Het product wordt vervolgens geanalyseerd op een DNA gel (gelelectroforese). Tijdens de PCR reactie wordt ingegaan op het verband tussen genotype en fenotype. De leerlingen zullen een aantal genotypen en fenotypen analyseren en deze gegevens koppelen aan het resultaat dat te zien is op de DNA gel.