Project
Samen creëren en floreren in de wijk
Het lukt sociale wijkinitiatieven als geen ander om bewoners op een informele en betekenisvolle manier te betrekken bij het creëren van een gezonde leefomgeving. De rol en functie van sociale wijkondernemingen zijn echter nog slecht geborgd in het sociaal en fysiek beleid.
Het overkoepelende doel van het project is om de rol en taken die informele sociale wijkondernemingen vervullen bij het ontwikkelen van en samenwerken aan een gezonde leefomgeving inzichtelijk te maken en te borgen bij samenwerkingspartners en de gemeente.
Er is steeds meer waardering voor sociale wijkondernemingen omdat ze op een informele manier bewoners bereiken en activeren en daarmee bijdragen aan het creëren van een gezonde fysieke en sociale leefomgeving. De rol en functie van sociale wijkondernemingen zijn echter nog onvoldoende ingebed in het sociaal en fysiek beleid.
Er is grote urgentie om hun continuïteit (rol en functie) te borgen. Dit vraagt om erkenning van de rol en verankering (ook financieel) in beleidskaders van gemeente en bewustzijn bij wijkondernemingen en formele organisaties, het experimenteren met de centrale rol van wijkondernemingen bij het vormgeven van de leefomgeving en actieve betrokkenheid van bewoners.
Dit project heeft tot doel om de rol en taken die informele sociale wijkondernemingen vervullen bij het ontwikkelen van en samenwerken aan een gezonde leefomgeving inzichtelijk te maken en te borgen bij samenwerkingspartners en de gemeente. Een ontwikkelde training over duurzame samenwerking rondom buurt-/stadsontwikkeling neemt hierin een centrale rol. Samen met sociale wijkondernemingen, formele samenwerkingspartners en de gemeente werken we samen om de rolneming en positionering te verhelderen, te versterken en te borgen. Daarbij leren we samen en ontwikkelen we een beweging van Gelderse sociale wijkondernemingen.
Het project duurt 12 maanden – van juli 2024 t/m juli 2025. Het bestaat uit vier onderdelen:
- Proeftuin voor centrale rol van sociale wijkondernemingen. In deze concrete proeftuin kunnen we de opgedane kennis en de ontwikkelde training uitvoeren bij de ontwikkeling van een nieuwe stadsbuurt (NDW21) in Nijmegen. Stichting Vlier bouwt samen met bewoners aan een gemeenschap in de wijk en fungeert als schakel tussen de systeemwereld en bewoners. Activiteit: ontwikkelde training inzetten om rollen van partners te verhelderen en te reflecteren op de samenwerking, evaluatie van de training, interviews met deelnemende partners en gezamenlijke reflectiebijeenkomsten.
- Training verder ontwikkelen en verdiepen in samenwerking met ervaren wijkondernemingen in andere Gelderse gemeenten. Activiteit: leren hoe de training werkt in andere contexten en van daaruit de lessen delen in een gezamenlijke bijeenkomst.
- Breder inzetten van de training bij en voor sociale wijkondernemingen in andere gemeenten, en voor gemeenten en formele organisaties die samenwerken met sociale wijkondernemingen. Activiteit: gezamenlijk met de partners in het project ontwikkelen en verspreiden we de training naar relevante organisaties die interesse hebben.
- Beweging van sociale wijkondernemingen. Dit om de centrale rol en betekenis van sociale wijkondernemingen bij het versterken van de leefomgeving en eigenaarschap bij bewoners breed in Gelderland zichtbaar te maken en te borgen in beleid. Activiteit: gezamenlijke bijeenkomsten op provinciaal niveau om te reflecteren en uit te wisselen over samenwerking en borging van de rol van sociale wijkondernemingen.