Een duurzaam verpakkingsportfolio

Voor voedingsmiddelenbedrijven: Duurzame verpakkingsoplossingen

Het vinden van een duurzame verpakking voor verse en houdbare voedingsmiddelen is een grote uitdaging. Want welk verpakkingsmateriaal zorgt er zowel voor dat producten houdbaar en veilig blijven en tegelijkertijd goede end-of-life opties heeft en betaalbaar is? Wageningen University & Research ondersteunt bedrijven bij de transitie van plastic naar alternatieve verpakkingsconcepten door de genoemde uitdagingen kwantificeerbaar te maken. Hiermee kunt u de afweging maken welke verpakking het meest passend is op alle aspecten die voor uw product en bedrijf belangrijk zijn.

Van alternatieve materialen tot duurzame ketens

Op zoek naar alternatieve materialen voor voedselverpakkingen die beter te recyclen of te composteren zijn? Of bent u benieuwd naar de kwaliteit van gerecycled plastic en de toepassing ervan? Wageningse experts ontwikkelen samen de verpakkings- en verwerkingsindustrie  nieuwe materialen die aansluiten bij uw specifieke behoeften. U krijgt overzicht van bestaande en alternatieve materialen en welke materialen het meest geschikt zijn om uw voedingsproduct duurzaam te verpakken. Wageningen University & Research biedt door middel van toegepast onderzoek ook ondersteuning bij het (her)inrichten van voedselketens. Verpakkingen voor voedingsmiddelen zijn nodig om het veilig en zonder verlies te distribueren. De milieudruk kan omlaag door in samenhang te kijken naar verpakkingsmateriaal, de voedselketen, de relatie van verpakking en voedselverlies en de huidige conditioneringstechnologieën.

Meer over Duurzame voedselverpakkingen

Onderzoek in de praktijk

Benieuwd naar hoe onderzoek bijdraagt aan specifieke verpakkingsvraagstukken? Er zijn een aantal projecten, zoals Verpakkingen versus Verliezen, waarbij gekeken wordt naar alternatieven voor fossiele plastics voor een duurzamere oplossing. In het project Fresh on Demand wordt gewerkt aan de opschaalbaarheid van een dynamische verpakking, gemaakt van biobased folie, welke in staat is zich aan te passen aan de heersende omgevingscondities.

Werken aan een duurzame voedselketen

Wilt u meer informatie over  de meest duurzame verpakkingsmogelijkheden op dit moment? Of wilt u samen met partners werken aan een duurzame voedselketen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.