Duurzame verpakkingen met betere end-of-life opties

Voor verpakkingsbedrijven: Hernieuwbare materialen voor voedselverpakkingen

Consumenten en brand owners hebben grote behoefte aan duurzame alternatieven voor bestaande verpakkingen. Samen met en samen voor producenten van verpakkingen van plastic, papier & karton, metaal en glas ontwikkelt Wageningen Food & Biobased Research nieuwe zogenaamde hernieuwbare verpakkingsmaterialen met precies de gewenste functionele eigenschappen. Met onze technologieën bieden wij ondersteuning tijdens het volledige productieproces: van materiaal en productontwikkeling van de verpakking zelf tot verbeterde end-of-life-opties, zoals bio-afbreekbaarheid en recyclebaarheid waarbij we het verpakte product en de optimale bescherming ervan zoveel mogelijk centraal stellen met oog voor de totale duurzaamheid.

Duurzame en circulaire materialen

Wij helpen bedrijven in het vinden van de best passende duurzame materialen. Zo zijn er voor fossiele plastics steeds meer volwaardige hernieuwbare alternatieven beschikbaar voor de vervaardiging van spuitgietverpakkingen voor flacons tot papercoatings en flexibele folies voor voedselverpakkingen. Een ander voorbeeld is een tomatenbakje van tomatenloof of een piepschuim op basis van zetmeel en natuurlijke vezels dat na gebruik in de papierkliko kan.

Bedrijven die de overstap naar duurzame en biobased verpakkingsalternatieven willen maken, helpen we in de ontwikkeling daarvan. Zo ontwikkelde we niet alleen verpakkingen van bio-afbreekbare plastics die in industriële installaties gecomposteerd kunnen worden, maar werken we ook aan verpakkingen die biologisch afbreken als ze onverhoopt in de natuur terecht komen. Daarnaast testen we de recyclebaarheid van verpakkingsmaterialen in verschillende afvalketens en de inzet in verschillende producten. Wageningen Food & Biobased Research streeft ernaar om alle verpakkingen voor voedingsmiddelen op termijn van recyclaat te maken en als dat niet mogelijk is van plantaardige grondstoffen. Daarnaast willen we verpakkingen zo ontwerpen dat ze goed recyclebaar zijn en geen bijdrage leveren aan de ophoping van door de mens gemaakte materialen in het milieu.

Wageningen Food & Biobased Research is an independent research partner with considerable knowhow on the major conversion processes for PLA.
Robert Haan, application specialist, Total Corbion PLA

Voorbeelden van projecten

In het project Verpakken versus verliezen onderzoeken we de mogelijkheden om verpakkingen te verduurzamen zonder dat het gebruik van deze alternatieve verpakkingen de levensduur van voedselproducten verkort en de voedselverspilling daardoor toeneemt.

In het project ‘Recyclable paper-based food packaging’ ontwikkelen we dunne folies die papieren voedselverpakkingen barrière-eigenschappen meegeven én in bestaande systemen voor papierrecycling te verwerken zijn.

In dit project ‘Recyclability of flexible laminates’ gebruikt in verpakkingen hebben we methoden ontwikkeld om de recycleerbaarheid van gelamineerde verpakkingen te bestuderen, rekening houdend met alle stappen in de recyclingwaardeketen.

Ook uw verpakkingsportfolio verduurzamen?

Wilt u samen met ons onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de verduurzaming van uw verpakkingsportfolio? Neem dan contact met ons op.