Project

AF-15211 COnsuMer acceptance of Bio-based food packaging (COMBO)

Bio-gebaseerde verpakking voor voedsel bieden fabrikanten en retailers in de voedselbranche grote kansen voor de verduurzaming van hun productieproces en versterking van hun merk en marktpositie.

Het doel van het  COMBO project is om de voedsel- en verpakkingsindustrie te ondersteunen in de overstap naar biobased voedselverpakkingen met kennis over de technische mogelijkheden van biobased verpakkingen, consumentenbehoeftes en verwachtingen en het effect van biobased verpakkingen op merken. Tevens worden duurzaamheidsscores gebruikt voor strategische keuzes van mogelijke verpakkingen in de productcategorieën: sappen, water zonder prik, koffie, chocolade en kaas.

links.png
rechts.png

Activiteiten

In 2016 heeft een kwalitatieve consumentenstudie plaatsgevonden in Duitsland, waarin is gekeken in hoeverre biobased verpakkingen meerwaarde aan een product geven en in hoeverre verschillende soorten verpakking voor consumenten een rol spelen bij het beoordelen van een product. Een aantal eerste bevindingen uit deze studie zijn dat de participanten in het onderzoek vaker kijken naar de producteigenschappen dan naar het soort verpakking. De verpakking wordt beschouwd als een onlosmakelijk verbonden deel van het product, maar heeft wel invloed op het productimago. Men heeft weinig tot geen kennis over biobased verpakkingen, maar is er wel in geïnteresseerd. Er is een behoefte aan duidelijke transparante communicatie.

Publications