Project

IPM Gereedschap voor duurzame Phytophthora beheersing

De aardappelziekte Phytophthora heeft in 2023 ongekend hard toegeslagen. Ook in 2024 zijn de problemen al groot. De gangbare teelt worstelt met (nieuwe) resistenties tegen actieve stoffen. Biologisch worden rassen met een verbeterde resistentie op zeer grote schaal aangetast. Zonder nieuwe, coherent geïntegreerde, maatregelen gaat noodzakelijk gereedschap voor toekomstige, duurzamere vormen van Phytophthora beheersing verloren.

Phytophthora slaat in 2023 en 2024 ongekend hard toe. De kern van het probleem is adaptatie binnen de pathogeen populatie. De praktijk wordt hierdoor geconfronteerd met nieuwe resistenties tegen actieve stoffen en grootschalige aantasting van onbespoten resistente rassen.

Duurzamere vormen van Phytophthorabeheersing bouwen op een combinatie van de huidige sanitaire maatregelen, resistente rassen en low-input fungiciden. Met een dergelijke strategie kan gemiddeld meer dan 50% van het middelgebruik tegen Phytophthora bespaard worden zonder negatieve consequenties.

Door de zware epidemieen die in 2023 en 2024 in Europa de ronde doen gaat echter noodzakelijk gereedschap voor deze strategieen verloren waardoor de toekomst van de Nederlandse aardappelteelt op het spel komt te staan.

Extra inzicht in de opbouw van virulentie in de P. infestans populatie biedt de mogelijkheid strategisch betere keuzes te maken t.b.v. Phytophthora beheersing. Extra gereedschap voor biologische telers kan hen helpen de veldinspecties efficienter uit te voeren zodat het noodzakelijke resistentiemanagement effectiever is.

Publications