
Project
Methodeontwikkeling dierlijke eiwitten in diervoeders
In Europa is er wetgeving (EG nr. 999/2001) die het gebruik van dierlijke eiwitten bij de productie van diervoeders voor landbouwhuisdieren inperkt, om verspreiding van ziekten zoals boviene spongiforme encefalopathie (BSE) te voorkomen. Hiervoor is het noodzakelijk om (nieuwe/efficiëntere) methoden voor dierlijke eiwitten te ontwikkelen en kennis te verbreden.
Doelstelling
De algemene projectdoelstelling van dit project is het ontwikkelen en vernieuwen van analysemethodes die uitsluitsel geven over de identiteit van dierlijk materiaal (diersoort en weefseltype). Dit ondersteunt de handhaving van Verordening (EG) nr. 999/2001 die specifieke dierlijke eiwitten toelaat of verbiedt in bepaalde diervoeders, voornamelijk om de overdracht van overdraagbare spongiforme encefalopathieën te voorkomen.
Werkwijze
Binnen dit project worden verschillende onderzoekslijnen onderscheiden: 1) generiek aantonen van hoofdgroepen typen dieren (gewervelde landdieren, ongewervelde landdieren, of vissen) met behulp van visuele technieken, 2) specifiek aantonen van diersoorten of -groepen met behulp van DNA-analyse methodes, 3) specifiek aantonen van diersoorten en weefsel met behulp van LC-MS/MS analyse (vloeistofchromatografie gekoppeld aan massaspectrometrie) van eiwitten/peptiden. Een combinatie van deze technieken wordt nodig geacht om het gebruik van dierlijke eiwitten in diervoeder effectief te monitoren. Elk jaar wordt er opnieuw gekeken welke methodes moeten worden vernieuwd/ontwikkeld om flexibel in te kunnen spelen op de behoeftes omtrent voederveiligheid.
Projectresultaat
Om de voedsel- en voederveiligheid (nog) effectiever te kunnen waarborgen, worden verschillende analytische methoden (visuele technieken, DNA/PCR en LC-MS/MS) (verder) ontwikkeld en geïmplementeerd. Dit onderzoek leidt tot nieuwe/verbeterde analysemethoden die kunnen worden ingezet voor het onderzoek van monsters voor de NVWA binnen het Nationaal Plan Diervoeders.
Publications
-
New developments in classical microscopy; what can be expected for the official control?
Biotechnology, Agronomy, Society and Enviroment (2011), Volume: 15, Issue: s1 - ISSN 1370-6233 - p. 15-24. -
Feed chain, Processed animal proteins and their use in animal feed
In: Detection, identification and quantification of processed animal proteins in feedingstuffs - Namur: Presses universitaires de Namur - ISBN: 9782875510297 - p. 9-16. -
Immunological Approaches For Processed Animal Protein Detection in Animal Feeds
In: Detection, identification and quantification of processed animal proteins in feedingstuffs - Namur: Presses universitaires de Namur - ISBN: 9782875510297 - p. 103-112. -
Validation of immunoassays for the detection of processed ruminant proteins in non-ruminant proteins
-
Proteomic analysis of meat and bone meal and animal feed
In: Detection, identification and quantification of processed animal proteins in feedingstuffs - Namur: Presses universitaires de Namur - ISBN: 9782875510297 - p. 113-124. -
Combinantion methods for PAP detection and species determination of animals particles
In: Detection, identification and quantification of processed animal proteins in feedingstuffs - Namur: Presses universitaires de Namur - ISBN: 9782875510297 - p. 139-149. -
Markers for microscopic detection
In: Detection, identification and quantification of processed animal proteins in feedingstuffs - Namur: Presses universitaires de Namur - ISBN: 9782875510297 - p. 59-69. -
Classical microscopy: improvements of the qualititive protocol
In: Detection, identification and quantification of processed animal proteins in feedingstuffs - Namur: Presses universitaires de Namur - ISBN: 9782875510297 - p. 47-57. -
Evaluation of a Commercial ELISA for Detection of Ruminant Processed Animal Proteins in Non-Ruminant Processed Animal Proteins
Journal of AOAC International (2013), Volume: 96, Issue: 3 - ISSN 1060-3271 - p. 552-559. -
Specificity of a novel TaqMan PCR method for detection of poultry DNA
Food Control (2017), Volume: 73 - ISSN 0956-7135 - p. 532-539.