Hooikoorts. Vroegtijdig anticiperen op pollenseizoen vermindert klachten aanzienlijk.

News

‘Komende weken veel hooikoortsklachten’

Published on
February 4, 2013

Honderdduizenden mensen kunnen de komende weken weer hooikoortsklachten krijgen. De elzen en hazelaars komen namelijk op grote schaal in bloei. Dat boompollen in februari al kunnen leiden tot verstopte neuzen en niesbuien, is bij veel hooikoortspatiënten niet bekend. Ze wijten hun klachten aan een verkoudheid en nemen dus niet hun hooikoortsmedicijnen. Zo zijn er nog tal van misvattingen over pollenallergieën. Daarom organiseert Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, op zaterdag 16 februari een informatiedag over hooikoorts.

Hooikoorts in de kiem smoren

Door bijtijds medicijnen te nemen, kunnen hooikoortspatiënten de hevigheid van hun allergische reacties flink verminderen. Maar wat is bijtijds? Veel mensen met hooikoorts weten helemaal niet voor welke pollen ze allergisch zijn en wanneer die boom- en/of grassoorten bloeien. AllergieRadar.nl, een initiatief van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Wageningen University, houdt het klachtenverloop in Nederland bij en geeft inzicht in welke gras- en boompollen er de komende tijd door de lucht zullen zweven.

“De klachtenscores en pollentellingen komen overeen”, vertelt de Wageningse bioloog Arnold van Vliet. “Die pollentellingen worden op slechts twee plaatsen in Nederland gedaan, terwijl de klachtenscores door mensen in het hele land worden doorgegeven.” Ook de cijfers van de landelijke medicijnverkoop komen prachtig overeen met de klachtenscores van AllergieRadar. Hooikoortsmedicijnen worden vooral verkocht vanaf het moment dat mensen klachten krijgen, terwijl veel medicijnen effectiever zijn als er voor de start van het pollenseizoen mee begonnen wordt. Daar is dus nog een wereld te winnen om hooikoortsklachten te verminderen.

Van Vliet constateert dat veel mensen niet weten waarom ze het ene jaar meer klachten hebben dan het andere. “Door een periode van extreme vorst na een zachte winter waren er in 2012 bijvoorbeeld  80 procent minder berkenpollen in de lucht. Veel mensen die allergisch zijn voor die pollen dachten dat ze van hun hooikoorts af waren.” Gevolg: in een jaar waarin de berken weer volop bloeien, worden mensen die dachten van hun allergie af te zijn toch weer overvallen met klachten.

Klachten melden, informatie halen

Hoe meer mensen hun klachten doorgeven op AllergieRadar.nl, hoe beter de onderzoekers kunnen aangeven op wel moment hooikoortspatiënten (met gevoeligheid voor een bepaald type pollen) voorzorgsmaatregelen dienen te nemen.

De planten die problemen veroorzaken, staan ieder jaar natuurlijk op dezelfde plaats en ze bloeien ieder jaar. “Maar het ene jaar kan dat zo maar een maand eerder zijn dan het andere jaar”, legt Van Vliet uit. Dat heeft alles te maken met het weer, en met name het temperatuurverloop. “Bovendien is er een link met luchtverontreiniging”, vertelt Van Vliet. Hoe het verband precies zit, wordt nog onderzocht, maar wel is bekend dat mensen met geïrriteerde luchtwegen gevoeliger zijn voor pollen en dat bomen door de luchtverontreiniging (een stresssituatie) meer allergenen produceren.

Allergieconsortium Wageningen

Binnen Wageningen UR wordt naar allerlei typen allergie onderzoek gedaan. Dit onderzoek is gebundeld binnen het Allergieconsortium Wageningen.