Project

Overgewicht in zorginstellingen, Dichterbij in Ottersum

Het onderzoek is gepresenteerd op 24 juni 2009 in Ottersum.

Dichterbij is een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking in het stroomgebied van de Maas in Limburg en Brabant.

gezond_eten_in_de_zorg250px5.jpg

De Centrale Cliëntenraad (CCR) van Dichterbij maakt zich ernstige zorgen over het toenemende overgewicht bij hun cliënten. Daarom heeft ze de Wetenschapswinkel benaderd met het verzoek om antwoord te vinden op de vraag wat de oorzaken kunnen zijn van overgewicht bij mensen met een verstandelijke beperking. En hoe kunnen zorginstellingen een gezonde levensstijl van hun cliënten bevorderen?

Volgens een schatting lijdt minstens 40% van de mensen met een verstandelijke beperking aan overgewicht. De vermaatschappelijking van de zorg draagt ertoe bij dat cliënten meer regie krijgen over hun eigen leven. Voor zover hun mogelijkheden dat toelaten, leven ze steeds meer buiten de centrale zorginstellingen, doen hun eigen boodschappen en bereiden hun eigen maaltijden. De overvloedige beschikbaarheid van fast food heeft natuurlijk ook invloed op hun keuzegedrag. Maar ook de leefstijl van hun begeleiders die niet altijd het goede voorbeeld geven.

kaftrapport175px6.jpg

Een ACT (Academic Consultancy Training, besloten pagina) van 7 studenten is in periode 5 (mei - juni 2009) van start gegaan. Een samenvatting van dit ACT is te vinden door hiernaast te klikken op "Dichterbij: Closer to health" - Gaining insight in the food intake of medium to high level clients of the care organization Dichterbij.

Een artikel over het onderzoek is verschenen in Markant, december 2009: Eten is gedrag, onderzoek eetgewoonten cliënten.

Een andere zorginstelling, Schreuderhuizen in Arnhem, heeft zich met vergelijkbare vragen tot de Wetenschaps-winkel gewend. Het idee is geopperd voor een gezamenlijk onderzoeksproject met Dichterbij, waarin de vragen van beide zorginstellingen worden beantwoord.

Download

In de pers

Opdrachtgever

Dichterbij

Projectcoördinatie

Suzan Klein Gebbink (ACT coach) - ACT
Ingrid Bakker (ACT expert) - ACT
Elsje Oosterkamp - LEI (Dier - Markt en Netwerken)

Projectuitvoering

Annemarie Visser
Franciska van den Esker
Kathryn Brown
Nesya Rusiyanadi
Rianne Koorn
Soraya Bouwmeester

Financiering

Dichterbij
Wetenschapswinkel Wageningen UR