News

Prof Aldrik Velders nieuwe directeur Wageningen NMR Centrum

Published on
September 16, 2013

Per 2 september heeft prof. Aldrik Velders, hoogleraar BioNanotechnologie, het directeurschap van het Wageningen NMR Centrum (WNMRC) overgenomen van dr. Henk Van As, UHD bij de leerstoel Biofysica. Dr. Van As is sinds eind 2001 directeur geweest, en blijft ook de komende jaren nog actief betrokken bij het WNMRC.

Het WNMRC is een internationale topfaciliteit op NMR/MRI gebied binnen het werkterrein van Wageningen UR, met name op gebied van metabolomics, (intact plant) imaging en kleine volume/portable NMR en MRI. Doel van de faciliteit is om de onderzoeksgroepen van Wageningen UR de mogelijkheid te geven gebruik te maken van state-of-the art apparatuur gecombineerd met unieke wetenschappelijke expertise. Tegelijkertijd staat de apparatuur ter beschikking voor groepen waar NMR/MRI geen kerntechniek is en die behoefte hebben aan routinematige metingen of gebruik van de geavanceerde mogelijkheden voor eigen toepassingen. Ook voor externe gebruikers wordt de apparatuur en de wetenschappelijke kennis aangeboden. Dit genereert niet alleen inkomsten voor het centrum maar verstevigt met name de banden van Wageningen UR met het bedrijfsleven.

Het WNMRC maakt deel uit van het uNMR-NL, een consortium van vijf universiteiten (Eindhoven, Leiden, Nijmegen, Wageningen en Utrecht) en TI-COAST. De samenwerking binnen het consortium vergroot de kans op extra infrastructurele en personele investeringen vanuit NWO en de EU, en heeft reeds geleid tot toekenning van een nationale 1.2 GHz faciliteit en een landelijke onderzoeksschool.