Student testimonial

Master studente Jeanine Janssen

Een paar jaar geleden was ik als middelbare scholier op het punt aangekomen dat ik echt over mijn studiekeuze moest gaan nadenken. Biologie was toen mijn favoriete vak, dus daar wilde ik graag verder mee. Ik wilde echter geen biologie gaan studeren, maar ik was eerder op zoek naar een wat meer gespecialiseerde opleiding. Tijdens een bezoek aan de open dag van de universiteit van Wageningen ben ik bij verschillende opleidingen gaan kijken. Een daarvan was Plantenwetenschappen, een studie waar ik eerder eigenlijk nooit van gehoord had. Al snel merkte ik dat de bacheloropleiding Plantenwetenschappen me erg leuk leek. Ik had altijd al iets met planten. Bovendien vond ik het fijn dat de studie al redelijk gespecialiseerd is, maar toch ook veel verschillende specialisatiemogelijkheden biedt.

Plantenwetenschappen is heel actueel en veelzijdig

Studeren in Wageningen

Al met al ben ik erg tevreden over deze opleiding en het studeren in Wageningen. De studie bevalt me goed en het wordt steeds interessanter naarmate ik verder gevorderd ben. Plantenwetenschappen is heel actueel en veelzijdig: de focus ligt op plantenbiologie op verschillende schaalniveaus, maar het gaat ook over problemen en uitdagingen voor de voedselproductie op wereldschaal.

Toen ik in Wageningen ging studeren was de landbouw- en plantenbiologiewereld heel nieuw voor mij, maar tijdens mijn studie heb ik genoeg kennis opgedaan om echt mee te kunnen denken bij wetenschappelijk onderzoek op het gebied van plantenwetenschappen en biologie. In het eerste jaar krijg je een aantal inleidende vakken. Daarmee doe je basiskennis op over landbouw en (planten)biologie. Alleen al in dat eerste jaar leer je verbluffend veel. In de twee jaar daarna bouw je verder op deze basiskennis en kun je je kennis verdiepen in een onderwerp dat je aanspreekt of je kunt je kennis juist verbreden met onderwerpen die wat minder direct met plantenwetenschappen te maken hebben, zoals voeding of economie. Tijdens het tweede jaar kies je een specialisatie waarbij je kunt kiezen tussen twee globale richtingen: Genen en Gezondheid of Teelt en Ecologie. Ik heb zelf voor de specialisatie Genen en Gezondheid gekozen, de vakken die bij deze specialisatie horen gaan vooral over plantenwetenschap op het niveau van weefsels, cellen en DNA.

De meeste vakken die ik tijdens mijn BSc heb gevolgd, hadden een goede balans tussen theorie en praktijk. Practica maken een groot deel van het onderwijs uit, wat ik zelf erg goed vind. Zo leer je niet alleen maar op papier hoe iets werkt, maar kun je het ook in het echt uitproberen. Ook ontwikkel je zo de nodige vaardigheid in veldwerk, laboratoriumwerk en allerlei onderzoekstechnieken. Ook een belangrijk pluspunt vind ik dat het onderwijs redelijk kleinschalig wordt gehouden. Colleges zijn vaak wel in grote groepen, maar de practica en werkcolleges zijn in vrij kleine groepen opgedeeld en dat werkt erg prettig. Ook kun je de docenten en begeleiders gemakkelijk aanspreken en staan ze open voor vragen.

Naast de studie

Naast de studie ben ik actief bij Semper Florens, de studievereniging van Plantenwetenschappen. Ik zit in de Redakcie, dat is de commissie die het Internodium, het blad van Semper Florens, schrijft en samenstelt. Ook zit ik in de sponsorcommissie, die ervoor zorgt dat de studievereniging genoeg sponsors heeft om leuke en/of interessante activiteiten te organiseren. Ik leer veel van het commissiewerk en de vergaderingen zijn meestal ook erg gezellig, al moet er natuurlijk ook gewerkt worden. Verder ga ik een paar keer per week sporten bij studentensportcentrum de Bongerd en gaan we met een aantal studiegenoten regelmatig samen eten en iets leuks doen.

Ik vind Wageningen een leuke stad om in te studeren en te wonen. De natuur is vlakbij dus als het mooi weer is, ga ik het liefste even het bos in of met vriendinnen aan de Rijn zitten met een drankje. Er is ook bijna altijd iets te doen in de avonduren. Elke dag van de week is er een flatkroeg open waar je gezellig een biertje (of iets anders) kan drinken. Ook hebben de studentenverenigingen een aantal keren per week een activiteit voor de leden. Bijna elke donderdag is er een open feest bij een van de studentenverenigingen, waar je ook naartoe kunt als je geen lid bent.

Ik heb gehoord dat ik mijn BSc-diploma Plantenwetenschappen heb gehaald,YES! En dat netjes in 3 jaar. Op naar mijn Master opleiding!