Nouvelles

In memoriam Klaas Kerkstra

Publié le
3 avril 2012

Op woensdag 28 maart 2012 is op 66 jarige leeftijd Emeritus Hoogleraar Prof. Klaas Kerkstra overleden. Hij overleed  na een kort ziekbed aan ALS. Hij doorstond deze ernstige ziekte op bewonderenswaardige wijze met de hem kenmerkende relativering en humor. 

Klaas Kerkstra was hoogleraar Landschapsarchitectuur van 1989 tot en met 2007. Ook daarvoor werkte hij al geruime tijd als universitair docent bij de leerstoelgroep en in de jaren 80 was hij directeur van de Stichting voor Landschapsplanning en Ontwerp (STILO). Het STILO werkte aan projecten als Neeltje Jans, tracé ontwerpen voor hoogspanningslijnen, en paleistuinen voor de Sultan van Oman. Vanaf 2000 werkte hij intensief aan regionale ontwerpprojecten in Noord en Zuid Limburg. Nog tot een paar maand terug was Klaas druk met de uitvoering van ‘zijn’ herinrichtingsproject Zuid Limburg.

Het werk was zijn leven en vooral het onderwijs had zijn volledige aandacht. Zijn liefde het landschapsontwerp op de regionale schaal en de barokke tuinkunst. Vitruvius was zijn inspirator. Samen met anderen ontwikkelde hij onder meer het casco model, een landschapsmodel waar plaats was voor natuur en mens. Hij introduceerde ook de idee van het triplex landschap. In de praktijk is dit idee bewerkt en overgenomen als de ‘lagenbenadering’. Samenhangende patronen leveren een ‘leesbaar’ en begrijpbaar landschap op. Zijn onderwijs en vormgeving bouwde hierop voort. Eén van zijn favoriete onderwijselementen was de tweedejaars landschaps- en tekenexcursie, eerst naar de Ardennen en het Sauerland, en later naar Terschelling en het Geul dal. Daarbij wist hij het abstracte triplex model pakkend te verbeelden aan de hand van de structuur en de historie van het lokale landschap. Tekenen werd hiermee ook analyseren. Ondanks zijn noordelijke zuinigheid nam hij ook graag deel aan de bourgondische kant van de excursie die menige schetsweek legendarisch maakte. Daarnaast begeleidde Klaas verschillende promotie onderzoeken. In 2002 ontving hij samen met zijn promovendus een prijs voor het beste landschapsonderzoek van de American Society of Landscape Architects

Hij was een bevlogen en toegankelijk persoon, altijd bereid om met studenten en collega’s in discussie te treden. Wat dat betreft, waren de donderdagmiddag borrels georganiseerd door de studievereniging Genius Loci, een favoriet moment. Vele collega’s en afgestudeerden zullen zijn inspirerende discussies, studio begeleiding en colleges herinneren.

Wij wensen Afke, Jissel, Steven en Hazel, Pier en Eve veel sterkte bij het dragen van dit verlies. Zijn werk leeft voort in de fysieke werkelijkheid, onze visie op het landschap, en als mens in ons hart.

De collega’s van de leerstoelgroep Landschapsarchitectuur: Adri, Jusuck, Marlies, Ingrid, Rudi, Adriaan, Monique, Sanda, Paul, Sven, Adrie, Renée, Gabriëlle, Annet, Wiebke, Maarten, Hanneke, René, Marjo.