Promotie

Antimicrobial Food Packaging Design: Exploring the potential of allyl isothiocyanate release from mustard seeds

Samenvatting:

De houdbaarheid van voedingsmiddelen kan verlengd worden door een antimicrobiële verpakking, waardoor voedselverspilling kan worden teruggedrongen. Nur Alim Bahmid onderzocht de mogelijkheden om hiervoor een biologisch mechanisme te gebruiken. In zijn onderzoek werden mosterd zaden gebruikt om een antimicrobiële verpakking te ontwerpen. Deze zaden kunnen een sterke antimicrobiële stof produceren en afgeven: allyl isothiocyanaat (AITC). Hij ontdekte dat de karakteristieken van mosterd zaad deeltjes, de opslagcondities, en de samenstelling van het voedingsmiddel belangrijke factoren zijn om voldoende hoge AITC concentraties te verkrijgen om microbieel bederf tegen te gaan. Hij heeft laten zien dat deze vorm van in-situ vorming van een antimicrobiële stof nieuwe mogelijkheden schept om de houdbaarheid te verlengen door middel van gecontroleerde afgifte. Om de effectiviteit van de verpakking te optimaliseren is een kinetisch model ontwikkeld om de mechanismes van de overdracht en de reacties van AITC te beschrijven. Het onderzoek geeft inzicht in de mogelijke toepassing van een natuurlijk antimicrobieel systeem als een duurzaam concept om voedselverspilling te verminderen.