Promotie

Test met slachtogen van kippen als een alternatief voor de Draize oogirritatietest met konijnen

De oogirritatietest met konijnen (de zogenaamde Draize test) wordt in het algemeen door het publiek beschouwd als de meest omstreden dierproeftest. Promovendus Menk Prinsen ontwikkelde een betrouwbare oogirritatietest waarbij ogen van geslachte kippen worden gebruikt.

Promovendus Menk K. Prinsen
Promotor Woutersen prof.dr. RA (Ruud) Woutersen
Copromotor promotor: Prof. C. Hendriksen
co-promotor: Dr. C. Krul
Organisatie Wageningen University, Division of Toxicology, Food Technology Agrobiotechnology Nutrition and Health Sciences (VLAG)
Datum

vr 3 oktober 2014 11:00 tot 12:30

Al meer dan dertig jaar wordt door onderzoekers getracht de Draize dierproeftest te vervangen door in vitro testen. Pas in 2013 werden twee in vitro testsystemen door de overheden toegelaten voor het identificeren van niet-irriterende en ernstig irriterende stoffen (irriterende stoffen moeten nog steeds op konijnen worden getest). Dit proefschrift beschrijft het ontwikkelingsproces van één van deze alternatieven, en wel de geïsoleerde kippenogentest. Deze test wordt uitgevoerd met kippenogen afkomstig uit het slachthuis waarbij schade aan het hoornvlies (cornea) wordt gemeten. De te meten oogeffecten en meetapparatuur zijn hetzelfde als die in de kliniek worden gebruikt bij mensen. In het proefschrift wordt uitgebreid ingegaan op de oorzaken van het langdurige validatie en acceptatie proces van dit alternatief voor een relatief eenvoudige proefdiertest als de Draize oogirritatie test.