Vegetable acceptance: a bittersweet story Role of taste in acceptance of vegetables

Promotie

Vegetable acceptance: a bittersweet story. Role of taste in acceptance of vegetables

Promovendus ms. VL (Vera) van Stokkom MSc
Promotor prof.dr.ir. C (Kees) de Graaf
dr. MA (Markus) Stieger
Copromotor prof. dr O van Kooten
Organisatie Wageningen University, Division of Human Nutrition
Datum

vr 14 december 2018 16:00 tot 17:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

Samenvatting

De acceptatie van groenten: een bitterzoet verhaal

In veel landen eten consumenten te weinig groenten, terwijl de consumptie van voldoende groenten essentieel is voor de gezondheid. Smaak, en dan vooral bittere smaak, wordt vaak aangewezen als de oorzaak van lage groenteacceptatie. Vera van Stokkom laat in haar proefschrift zien dat de intensiteit van zoet, zuur, zout, bitter en umami in veel gegeten groenten laag is en dat smaak een beperkte rol speelt bij de herkenning van groenten. Het verhogen van de zoetheid kan groenteacceptatie van zowel kinderen en volwassenen verbeteren en door het combineren van groenten kan acceptatie ook worden verhoogd. Echter, in alle onderzoeken was de acceptatie van groenten over het algemeen niet erg hoog. Vooral zoetheid en bitterheid hadden een verband met groenteacceptatie, dus smaak is belangrijk ondanks de lage intensiteiten. De resultaten laten zien dat het moeilijk is om acceptatie van groenten te verbeteren.